Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μειώνονται οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Αργεντινής - Αυξάνονται οι αθετήσεις πληρωμών

tags :
Moody's: Μειώνονται οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Αργεντινής - Αυξάνονται οι αθετήσεις πληρωμών
Σύμφωνα με τη Moody's ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια και η επακόλουθη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μειώνουν σημαντικά την αύξηση των δανείων από τις τράπεζες της Αργεντινής.
Το πώς αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική αναταραχή της χώρας εξετάζει σε report της η Moody's.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αυξανόμενος πληθωρισμός, τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια και η επακόλουθη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μειώνουν σημαντικά την αύξηση των δανείων από τις τράπεζες της Αργεντινής.
Όπως αναφέρει η  Moody's "η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επακόλουθη οικονομική ύφεση στην Αργεντινή, έχουν μειώσει σημαντικά την πιστωτική ζήτηση τόσο από εταιρείες όσο και από τα νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, η όρεξη για ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες της Αργεντινής έχει μειωθεί καθώς οι αθετήσεις πληρωμών έχουν αρχίσει να αυξάνονται και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες".
Η Moody's λέει ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων που έχει εκδοθεί σε peso έχει μειωθεί περίπου 9% από τις αρχές Μαΐου σε πραγματικούς όρους, αφού αυξήθηκε κατά 2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018.
Αν και η συρρίκνωση έχει επηρεάσει τους περισσότερους τύπους δανείων, οι πιο σημαντικές μειώσεις ήταν τα προσωπικά δάνεια, οι προεξοφλήσεις επιταγών και οι υπεραναλήψεις.
Δεδομένου ότι η ισοτιμία του peso διαμορφώθηκε στα 38 peso/δολάριο και το επιτόκιο αναφοράς έφτασε στο 60% στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις άρχισαν να μειώνονται και μετά την προσαρμογή των καταθέσεων του τοπικού νομίσματος για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι μειώσεις των καταθέσεων είναι ακόμη περιορισμένες και δεν υποδεικνύουν σημαντική υποβάθμιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, "δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, η Moody's δεν αναμένει να υποβαθμιστεί αισθητά η εμπιστοσύνη ή να μειωθούν σημαντικά οι καταθέσεις τους επόμενους μήνες στις τράπεζες της Αργεντινής.
Οι αθετήσεις πληρωμών έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, πλησιάζοντας το 4,5% των δανείων μέχρι τα τέλη του 2019.
Ενώ οι μισθοί στην Αργεντινή προσαρμόζονται συνήθως σύμφωνα με τον πληθωρισμό, η Moody's αναμένει ότι οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν.
Σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και την άνοδο των επιτοκίων, αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο για πολλούς τοπικούς δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης