Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Η παράδοξη απόφαση αγοράς ακινήτων και ο χαμένος λογαριασμός...

ΕΦΚΑ: Η παράδοξη απόφαση αγοράς ακινήτων και ο χαμένος λογαριασμός...
Άλλα λέει η Αχτσιόγλου και άλλα ο ΕΦΚΑ για την ακίνητη περιουσία των ταμείων
Την ώρα που κανένας δεν γνωρίζει καν ποια είναι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ταμεία που απορροφήθηκαν χωρίς ισολογισμούς ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει αγορές ακινήτων απλά με το επιχείρημα να μην πληρώνει ενοίκια και επειδή έχει ευκαιρία λόγω της πτώσης των τιμών στην αγορά ακινήτων.
Μάλιστα δεν έχει περάσει πολύς καιρός όπου έβγαλε προς εκμίσθωση στο κέντρο της Αθήνας (στο πρώτο εξάμηνο του 2018) κτίρια μεγάλους μεγέθους ακόμα και οικόπεδα ενώ τώρα φαίνεται να αναζητεί οικόπεδο για να αγοράσει προκειμένου να αναγείρει κτήματα για τις υπηρεσίες του.
Επίσης έχει περάσει περίπου ένας χρόνος όπου η κα Αχτσιόγλου ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου, υπουργεία, οργανισμούς, ΟΤΑ και πανεπιστήμια, για τη χρήση 120 κτιρίων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία και παραμένουν για χρόνια «κλειδωμένα
Τότε το Υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι 1.126 ακίνητα έχουν περιέλθει στην κυριότητα των ασφαλιστικών οργανισμών,είναι  συνολικού εμβαδού 1,67 εκατ. τ.μ και μόλις το 20% αξιοποιείται. Το 49% από αυτά ήταν κενο, το 31% είχε παραχωρηθεί και μόλις το 20% είτε ήταν μισθωμένο (14%) είτε ιδιοχρησιμοποιείται (6%).
Έκτοτε ουδείς έμαθε τι έγινε με το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Και προφανώς φαίνεται ότι τα 1126 ακίνητα όλων των μεγεθών, διαστάσεων και δυνατοτήτων δεν φτάνουν στον ΕΦΚΑ ο οποίος πληρώνει ενοίκια. Βέβαια τα 1126 ακίνητα της κας Αχτσιόγλου δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία που δίνει σήμερα ο ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα ότι  διαθέτει χαρτοφυλάκιο:

- 174  κτηρίων
- 130 τμήματα κτιρίων
- 56 οικόπεδα και
- 28 αγροτεμάχια

Ούτε βέβαια μπορεί να γίνει αντιληπτό πως έχει κατορθώσει ο ΕΦΚΑ με τόσα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα να πληρώνει μισθώματα για 261 ιδιοκτησίες και να θέλει να αγοράσει και άλλα ακίνητα. Άραγε όλα αυτά έχουν λογική;
Έχει λογική η πραγματοποίηση δαπανών σε ακίνητα όταν ο ΕΦΚΑ αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί τα ακίνητα που έχει και είναι αμφίβολο αν ξέρει πόσα είναι.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης