Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι πιέσεις στη Wall Street, στο -0,7% ο Dow, πτώση 0,9% για Nasdaq - Στο 3,23% το 10ετές ΗΠΑ

Υποχωρούν οι πιέσεις στη Wall Street, στο -0,7% ο Dow, πτώση 0,9% για Nasdaq - Στο 3,23% το 10ετές ΗΠΑ
Θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, ωθώντας υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων
(upd) Υποχωρούν την τελευταία ώρα οι πιέσεις στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν, ωστόσο, ανήσυχοι, εν μέσω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Ειδικότερα, περί τις 21:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,7% στις 26.429 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,6% στις 2.884 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα στις 7.792 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και 1,9%.  
O Nasdaq δέχεται εκ νέου πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, με την Amazon να υποχωρεί κατά 1,3%, την Apple να καταγράφει βουτιά 1,9%, την Alphabet να σημειώνει πτώση 1,7%, τη Netflix να βουλιάζει κατά 4,7% και το Facebook να διαπραγματεύεται στο -0,9%. 


Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ διολίσθησε στο χαμηλό σχεδόν 49 ετών του 3,7% τον Σεπτέμβριο του 2018, σε μια νέα ένδειξη περαιτέρω σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με τον μικρότερο ρυθμό αύξησης του έτους, κατά 134.000.
Την ίδια ώρα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3% ή κατά 8 σεντς, μετά από αύξηση επίσης 0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,8%, έναντι της αύξησης 2,9% του Αυγούστου, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2009.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ανήλθαν εκ νέου μετά τα στοιχεία για την ανεργία, αλλά και τους μισθούς.
Ειδικότερα, περί τις 21:30, η απόδοση του 10ετούς σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης, στο 3,23%, διευρύνοντας τα υψηλά επτά ετών που «άγγιξε» τις προηγούμενες ημέρες.


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε την Τετάρτη το 3,2% για πρώτη φορά από το 2011, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός κλάδος της χώρας πρόσθεσε 230.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, πολύ περισσότερες από τις 168.000 του Αυγούστου.
Θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κάτι που ωθεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.
Υψηλές αποδόσεις στις αγορές ομολόγων τείνουν να ασκούν πιέσεις στις μετοχές, δεδομένου ότι σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες.
«Συνολικά, πιστεύω ότι ήταν μια αρκετά ισχυρή έκθεση για την απασχόληση και -το πιο σημαντικό- διατηρεί τη Fed σε τροχιά συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Gary Pollack, επικεφαλής trading σταθερού εισοδήματος στην Deutsche Bank Private Wealth Management.
Εξάλλου, λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε πως εάν η οικονομία των ΗΠΑ παραμείνει στην τρέχουσα πορεία, οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων συνιστούν το «σωστό μονοπάτι».
Σημαντική άνοδο άνω του 11%, στις 15,9 μονάδες, καταγράφει και ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index ή δείκτης φόβου. 


Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο του 2018 και ανήλθε σε υψηλό έξι μηνών, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε ιστορικό ρεκόρ, σε μια ένδειξη ότι το εμπόριο θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,4% στα 53,2 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια διεύρυνση του ελλείμματος στα 53,5 δισ. δολ. για τον Αύγουστο.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8% στα 209,4 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% στο ποσό-ρεκόρ των 262,7 δισ. δολ., καθώς οι εισαγωγές οχημάτων ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, το -πολιτικά ευαίσθητο- εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε κατά 4,7% και ανήλθε στο ρεκόρ των 38,6 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης