Η τραπεζική αναλαμπή κράτησε μόνο μια ημέρα - Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες παρασύροντας και τον FTSE 25
(upd10)Τραπεζικές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο για μια ακόμη φορά την Πειραιώς -3,52% με χαμηλό ημέρας -11,27%, ενώ οι ισχυρές πιέσεις που κορυφώθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και κάτω από τις 660 μονάδες
Χθες το bankingnews εν μέσω ισχυρής ανόδου τόνιζε «μην παρασύρεστε η πτώση δεν τελείωσε»...
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Τραπεζα Αττικής η οποία έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -11,49% ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει με κέρδη +2,23%
Σε αυτό το περιβάλλον τραπεζικής αβεβαιότητας συνέβαλαν και οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips καθώς δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες όπως ΕΛΠΕ -3,74%, ΟΤΕ -3,65%, ΟΠΑΠ -3,26%, Coca Cola -3,05% κ.α
Η διάψευση του ESM περί συμμετοχής στις λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις σημαντικές ασάφειες της λύσης με SPV ή άλλα εγγυοδοτικά μέσα επαναφέρουν τον έντονο προβληματισμό της αγοράς οδηγώντας σε σημαντική πτώση - ξανά - τις τράπεζες.
Η προτεινόμενη λύση ενός εγγυοδοτικού και όχι κεφαλαιακού μηχανισμού στήριξης των τραπεζών με SPV και τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν πείθει τις αγορές οι οποίες δεν έχουν ορατότητα για την απόδοση των μέτρων αυτών.
Αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ερχόταν μετά από την χθεσινή τεχνική αντίδραση κινήθηκε άτονα ανοδικά συντηρώντας το θετικό κλίμα όμως περί τις 10:50 εμφανίστηκαν οι πωλητές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα υπόλοιπα blue chips και καθώς η απουσία των αγοραστών ήταν εμφανής επέδρασαν αρνητικά στον Γενικό Δείκτη
Περί τις 12:00 εμφανίστηκαν οι πρώτες έντονες ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των τίτλων ενώ οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στην Πειραιώς έως -11,27% λίγο μετά τις 13:00 παρέσυραν και τις υπόλοιπες τράπεζες
Στις 14:55 εμφανίστηκαν αγοραστικές δυνάμεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eθνική και στην Eurobank ενώ περιορίστηκαν στο μισό οι απώλειες στην Πειραιώς
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις εκτός από τις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips οι οποίες κορυφώθηκαν στις δημοπρασίες και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας
Αξιοσημείωτος ήταν ο σημερινός τζίρος στις προσυμφωνημένες συναλλαγές όπου κάλυψε σχεδόν το 30% του συνολικού τζίρου και επικεντρώθηκε στις τραπεζες
Οι πραγματικές αιτίες της κατάρρευσης των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, των επιθετικών πωλήσεων και της απομάκρυνσης των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές είναι ο κίνδυνος που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Οι τράπεζες δεν είναι επαρκείς κεφαλαιακά χρειάζονται κεφαλαιακές ενισχύσεις αυτή είναι η καθαρή λύση όχι τα SPV με τιτλοποιήσεις.
Και μπορεί σε αυτό το σκηνικό να συμμετείχαν και οι «κακοί κερδοσκόποι» συμφωνά με την κυβέρνηση που παρακολουθεί απαθής τα γεγονότα και βλέπει φαντάσματα, να ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας αλλά όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ημέρας του κραχ, το 70% των συναλλαγών ήταν καθαρές πωλήσεις και μόλις τα 21 εκατ. τα short.
Οπότε τα σενάρια περί κερδοσκοπίας είναι ανοησίες που διατυπώνονται από μη γνώστες της αγοράς.
Το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών και η κυβέρνηση έχουν σχεδιάσει ένα εγγυοδοτικό και όχι κεφαλαιακό σχήμα ώστε να τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια μέσω οχημάτων SPV δηλαδή οχήματα τιτλοποίησης ή Asset Protection Scheme
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, στην Ελλάδα με το 10ετές στο 4,52% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,40% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 112 μονάδες βάσης.
Βασική στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 655-645 μονάδων ενώ για τον Τραπεζικό η ζώνη των 460-450 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -2,57% στις 658 μονάδες έχοντας υψηλό στις 679,68 μονάδες και χαμηλό στις 658,89 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξανόμενα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,3 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 21,68 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 42 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 32,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Κινητικότητα παρατηρήθηκε στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, συνολικής αξίας 21,68 εκατ. ευρώ και όγκου 12,1 εκατ. τεμαχίων
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 3,05 εκατ. τεμάχια αξίας 3,82 εκατ. ευρώ, η Εθνική 8,45 εκατ. τεμάχια αξίας 14,30 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 250 χιλ. τεμάχια αξίας 355 χιλ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 280 χιλ. τεμάχια αξίας 2,47 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 71 χιλ. αξίας 741 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία όπως αυτή έχει χαραχθεί με το πρόγραμμα του ESM στέλνει η καγκελαρία της Γερμανίας κατόπιν των δημοσιευμάτων που θέλουν την Καγκελάριο Angela Merkel να έχει αποδεχθεί την μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2019 .
Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella να επιδείξει η ιταλική κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή προσοχή όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και να μην υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την αντίδραση των αγορών στα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσε να οδηγήσει το spread και τα επιτόκια σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Η κατάσταση θα δυσκολέψει καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΕΚΤ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί χαμηλά το ρίσκο της Ιταλίας και συνάμα το κόστος δανεισμού της ολοκληρώνεται στις 31/12, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ιταλία.
Υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους οίκους αξιολόγησης δεδομένου ότι Moody's και Standard and Poor's διατηρούν την Ιταλία δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια".
Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος απειλώντας ότι καμία έρευνα δεν θα διεξαχθεί για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή που είναι γνωστή ως Οικόπεδο 7 χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανάφερε ότι οι ελληνοκύπριοι αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως η έρευνα για υδρογονάνθρακες «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται πως η Τουρκία θα λάβει «όλα τα μέτρα για να μην προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή» και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να μην υποβάλλουν προσφορά.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμφανίζει Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) χαμηλότερο του 100%, την ώρα που στην πλειονότητα των συστημάτων ο δείκτης είναι μεταξύ 100% και 200% σύμφωνα με την ανάλυσητης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ)στην οποία εξηγείται η ανθεκτικότητα των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ε.Ε. είναι 145%.
Στην πλειονότητα των χωρών κινείται μεταξύ 100% και 200%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Λετονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία υπερβαίνει το 300%.
Υψηλός είναι επίσης σε Λιθουανία και Κύπρο, υπερβαίνοντας το 200%.
Υπογράφεται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα (5/10) η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση δανείων της επιχείρησης συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ προετοιμάζεται ώστε να βγει στις αγορές ίσως και εντός του 2018, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει τη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερο που λήγει το Μάιο του 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ από το οποίο έχει προπληρώσει τα 150 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης του χρέους της.
Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,58% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,24% στις 26560 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι κλειστό λόγω αργίας
Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,94%, ο CAC 40 στο -0,84%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,74% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -1,13%
Στην Wall Steeet o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,08%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,18% και το ETF GREC στο -1,75% ( 7,88 δολ.)
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με επίκεντρο Τρ. Αττικής και Πειραιώς - Ξεχώρισε η Eurobank
Mε απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με αρνητικό επίκεντρο την Πειραιώς ενώ ακολούθησαν πτωτικα Alpha Bank και Εθνική
Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει μόνο η Eurobank
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Αττικής έκλεισε με ισχυρή πτώση -11,49% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6800 ευρώ με πτώση -2,61% με όγκο 12,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2290 ευρώ με πτώση -3,23% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3700 ευρώ με πτώση -3,52% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5960 ευρώ με άνοδο +2,23% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,135 ευρώ με πτώση -0,70% και με κεφαλαιοποίηση 950 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1310 ευρώ με πτώση -11,49%, με όγκο 171 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,85 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Τιτάν, Jumbo, Lamda, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,61 ευρώ με πτώση -3,05% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,03 ευρώ με πτώση -3,65% και αποτίμηση 4,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2540 ευρώ με πτώση -2,34% και αποτίμηση 291 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5880 ευρώ με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 368 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,6000 ευρώ με πτώση -3,26% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,60 με πτώση -4,85% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,21 ευρώ με πτώση -2,94% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,70 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,66 ευρώ με πτώση -1,70% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,62 ευρώ με πτώση -4,75% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ με πτώση -2,91% και με την κεφαλαιοποίηση στα 258 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0668 ευρώ με πτώση -6,18% με την κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ
Οριακή επιδείνωσηστα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,52%, στην Ιταλία στο 3,40% με διαφορά spread 112 μ.β.
Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,52% λόγω Ιταλίας και με το ιταλικό 10ετές στο 3,40%.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται, θα συνεχίσει να παραμένει πηγή αβεβαιότητας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 112 μονάδων βάσης με fair value τις 110 μονάδες βάσης ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,40% και το ελληνικό 10ετές στο 4,52%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 4-4,5 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,92 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,02%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,34% με απόδοση αγοράς 3,38% και απόδοση πώλησης 3,31%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,48%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,85 μονάδες βάσης και απόδοση 4,13% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,48% με απόδοση αγοράς 4,52% και απόδοση πώλησης 4,43%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,63 μονάδες βάσης και απόδοση 5,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85,63 μονάδες βάσης και απόδοση 5,29%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 390 μονάδες βάσης από 389 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,40% - Ανήσυχες οι αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,40% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,36%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2018 στο 0,55% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,93% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,40% από 3,35% χαμηλό ημέρας, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.
www.bankingnews.gr
Χθες το bankingnews εν μέσω ισχυρής ανόδου τόνιζε «μην παρασύρεστε η πτώση δεν τελείωσε»...
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Τραπεζα Αττικής η οποία έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -11,49% ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει με κέρδη +2,23%
Σε αυτό το περιβάλλον τραπεζικής αβεβαιότητας συνέβαλαν και οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips καθώς δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες όπως ΕΛΠΕ -3,74%, ΟΤΕ -3,65%, ΟΠΑΠ -3,26%, Coca Cola -3,05% κ.α
Η διάψευση του ESM περί συμμετοχής στις λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις σημαντικές ασάφειες της λύσης με SPV ή άλλα εγγυοδοτικά μέσα επαναφέρουν τον έντονο προβληματισμό της αγοράς οδηγώντας σε σημαντική πτώση - ξανά - τις τράπεζες.
Η προτεινόμενη λύση ενός εγγυοδοτικού και όχι κεφαλαιακού μηχανισμού στήριξης των τραπεζών με SPV και τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν πείθει τις αγορές οι οποίες δεν έχουν ορατότητα για την απόδοση των μέτρων αυτών.
Αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ερχόταν μετά από την χθεσινή τεχνική αντίδραση κινήθηκε άτονα ανοδικά συντηρώντας το θετικό κλίμα όμως περί τις 10:50 εμφανίστηκαν οι πωλητές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα υπόλοιπα blue chips και καθώς η απουσία των αγοραστών ήταν εμφανής επέδρασαν αρνητικά στον Γενικό Δείκτη
Περί τις 12:00 εμφανίστηκαν οι πρώτες έντονες ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των τίτλων ενώ οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στην Πειραιώς έως -11,27% λίγο μετά τις 13:00 παρέσυραν και τις υπόλοιπες τράπεζες
Στις 14:55 εμφανίστηκαν αγοραστικές δυνάμεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eθνική και στην Eurobank ενώ περιορίστηκαν στο μισό οι απώλειες στην Πειραιώς
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις εκτός από τις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips οι οποίες κορυφώθηκαν στις δημοπρασίες και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας
Αξιοσημείωτος ήταν ο σημερινός τζίρος στις προσυμφωνημένες συναλλαγές όπου κάλυψε σχεδόν το 30% του συνολικού τζίρου και επικεντρώθηκε στις τραπεζες
Οι πραγματικές αιτίες της κατάρρευσης των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, των επιθετικών πωλήσεων και της απομάκρυνσης των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές είναι ο κίνδυνος που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Οι τράπεζες δεν είναι επαρκείς κεφαλαιακά χρειάζονται κεφαλαιακές ενισχύσεις αυτή είναι η καθαρή λύση όχι τα SPV με τιτλοποιήσεις.
Και μπορεί σε αυτό το σκηνικό να συμμετείχαν και οι «κακοί κερδοσκόποι» συμφωνά με την κυβέρνηση που παρακολουθεί απαθής τα γεγονότα και βλέπει φαντάσματα, να ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας αλλά όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ημέρας του κραχ, το 70% των συναλλαγών ήταν καθαρές πωλήσεις και μόλις τα 21 εκατ. τα short.
Οπότε τα σενάρια περί κερδοσκοπίας είναι ανοησίες που διατυπώνονται από μη γνώστες της αγοράς.
Το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών και η κυβέρνηση έχουν σχεδιάσει ένα εγγυοδοτικό και όχι κεφαλαιακό σχήμα ώστε να τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια μέσω οχημάτων SPV δηλαδή οχήματα τιτλοποίησης ή Asset Protection Scheme
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, στην Ελλάδα με το 10ετές στο 4,52% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,40% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 112 μονάδες βάσης.
Βασική στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 655-645 μονάδων ενώ για τον Τραπεζικό η ζώνη των 460-450 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -2,57% στις 658 μονάδες έχοντας υψηλό στις 679,68 μονάδες και χαμηλό στις 658,89 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξανόμενα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,3 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 21,68 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 42 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 32,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Κινητικότητα παρατηρήθηκε στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, συνολικής αξίας 21,68 εκατ. ευρώ και όγκου 12,1 εκατ. τεμαχίων
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 3,05 εκατ. τεμάχια αξίας 3,82 εκατ. ευρώ, η Εθνική 8,45 εκατ. τεμάχια αξίας 14,30 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 250 χιλ. τεμάχια αξίας 355 χιλ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 280 χιλ. τεμάχια αξίας 2,47 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 71 χιλ. αξίας 741 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία όπως αυτή έχει χαραχθεί με το πρόγραμμα του ESM στέλνει η καγκελαρία της Γερμανίας κατόπιν των δημοσιευμάτων που θέλουν την Καγκελάριο Angela Merkel να έχει αποδεχθεί την μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2019 .
Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella να επιδείξει η ιταλική κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή προσοχή όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και να μην υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την αντίδραση των αγορών στα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσε να οδηγήσει το spread και τα επιτόκια σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Η κατάσταση θα δυσκολέψει καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΕΚΤ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί χαμηλά το ρίσκο της Ιταλίας και συνάμα το κόστος δανεισμού της ολοκληρώνεται στις 31/12, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ιταλία.
Υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους οίκους αξιολόγησης δεδομένου ότι Moody's και Standard and Poor's διατηρούν την Ιταλία δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια".
Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος απειλώντας ότι καμία έρευνα δεν θα διεξαχθεί για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή που είναι γνωστή ως Οικόπεδο 7 χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανάφερε ότι οι ελληνοκύπριοι αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως η έρευνα για υδρογονάνθρακες «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται πως η Τουρκία θα λάβει «όλα τα μέτρα για να μην προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή» και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να μην υποβάλλουν προσφορά.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμφανίζει Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) χαμηλότερο του 100%, την ώρα που στην πλειονότητα των συστημάτων ο δείκτης είναι μεταξύ 100% και 200% σύμφωνα με την ανάλυσητης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ)στην οποία εξηγείται η ανθεκτικότητα των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ε.Ε. είναι 145%.
Στην πλειονότητα των χωρών κινείται μεταξύ 100% και 200%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Λετονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία υπερβαίνει το 300%.
Υψηλός είναι επίσης σε Λιθουανία και Κύπρο, υπερβαίνοντας το 200%.
Υπογράφεται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα (5/10) η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση δανείων της επιχείρησης συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ προετοιμάζεται ώστε να βγει στις αγορές ίσως και εντός του 2018, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει τη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερο που λήγει το Μάιο του 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ από το οποίο έχει προπληρώσει τα 150 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης του χρέους της.
Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,58% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,24% στις 26560 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι κλειστό λόγω αργίας
Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,94%, ο CAC 40 στο -0,84%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,74% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -1,13%
Στην Wall Steeet o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,08%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,18% και το ETF GREC στο -1,75% ( 7,88 δολ.)
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με επίκεντρο Τρ. Αττικής και Πειραιώς - Ξεχώρισε η Eurobank
Mε απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με αρνητικό επίκεντρο την Πειραιώς ενώ ακολούθησαν πτωτικα Alpha Bank και Εθνική
Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει μόνο η Eurobank
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Αττικής έκλεισε με ισχυρή πτώση -11,49% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6800 ευρώ με πτώση -2,61% με όγκο 12,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2290 ευρώ με πτώση -3,23% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3700 ευρώ με πτώση -3,52% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5960 ευρώ με άνοδο +2,23% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,135 ευρώ με πτώση -0,70% και με κεφαλαιοποίηση 950 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1310 ευρώ με πτώση -11,49%, με όγκο 171 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,85 ευρώ με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Τιτάν, Jumbo, Lamda, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,61 ευρώ με πτώση -3,05% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,03 ευρώ με πτώση -3,65% και αποτίμηση 4,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2540 ευρώ με πτώση -2,34% και αποτίμηση 291 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5880 ευρώ με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 368 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,6000 ευρώ με πτώση -3,26% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,60 με πτώση -4,85% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,21 ευρώ με πτώση -2,94% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,70 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,66 ευρώ με πτώση -1,70% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,62 ευρώ με πτώση -4,75% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ με πτώση -2,91% και με την κεφαλαιοποίηση στα 258 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0668 ευρώ με πτώση -6,18% με την κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ
Οριακή επιδείνωσηστα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,52%, στην Ιταλία στο 3,40% με διαφορά spread 112 μ.β.
Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,52% λόγω Ιταλίας και με το ιταλικό 10ετές στο 3,40%.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται, θα συνεχίσει να παραμένει πηγή αβεβαιότητας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 112 μονάδων βάσης με fair value τις 110 μονάδες βάσης ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,40% και το ελληνικό 10ετές στο 4,52%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 4-4,5 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,92 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,02%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,34% με απόδοση αγοράς 3,38% και απόδοση πώλησης 3,31%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,48%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,85 μονάδες βάσης και απόδοση 4,13% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,48% με απόδοση αγοράς 4,52% και απόδοση πώλησης 4,43%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,63 μονάδες βάσης και απόδοση 5,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85,63 μονάδες βάσης και απόδοση 5,29%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 390 μονάδες βάσης από 389 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,40% - Ανήσυχες οι αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,40% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,36%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2018 στο 0,55% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,93% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,40% από 3,35% χαμηλό ημέρας, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών