Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ραγδαία επιβράδυνση για το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2020, στο +0,5%

Capital Economics: Ραγδαία επιβράδυνση για το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2020, στο +0,5%
Η ανάπτυξη του 2020 θα είναι πολύ χαμηλότερη από ότι εκτιμά η ιταλική κυβέρνηση
Προσωρινή θα είναι η ώθηση στο ΑΕΠ της Ιταλίας το 2019 λόγω του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, με τους αναλυτές να προβλέπουν ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2020.
Όπως εξηγούν, με βάση τον προϋλογισμό του 2019, η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να τονωθεί ελαφρώς το 2019, ωστόσο το 2020 η επιδείνωση θα είναι μεγάλη, λόγω της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως εξηγούν, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων το επόμενο έτος, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Αλλά αυτή η κίνηση πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη επίδραση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες είναι αδύναμες και παράλληλα έχει καταγραφεί ραγδαίαμείωση της ζήτησης δανείων για χρηματοδότηση επενδύσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις θα είναι δύσκολο να αναλάβουν μεγάλα επενδυτικά projects.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της μείωσης.
Ο ρυθμός αποταμίευσης είναι χαμηλός, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόθεση για αποταμίευση βρίσκεται σε υψηλά 16 ετών, στοιχείο το οποίο δείχνει μικρή διάθεση για κατανάλωση. 
Βεβαίως, το εισόδημα του πολίτη θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Ιταλών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ροπή προς κατανάλωση.
Την ίδια ώρα όμως, οι φορολογικές περικοπές θα ωφελήσουν περισσότερα τα υψηλά εισοδήματα, που λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η δημοσιονομική στήριξη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας μέσω της αύξησης των δαπανών και της μείωσης στη φορολογία, θα προσφέρει μόνο μια μικρή και προσωρινή αύξηση του ΑΕΠ το 2019, στο 1,2% από 1% το 2018.
Ωστόσο η επιβράδυνση του 2020 θα είναι ραγδαία, καθώς η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,5%, πολύ χαμηλότερο από ότι αναμένεται, προειδοποιεί η Capital Economics.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης