Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OilPrice: Γιατί είναι υπερβολική η απειλή της αύξησης των τιμών του πετρελαίου

OilPrice: Γιατί είναι υπερβολική η απειλή της αύξησης των τιμών του πετρελαίου
OilPrice: Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα αποτρέψει την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού
Καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ανάγκασαν ορισμένες χώρες να σταματήσουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, οι τιμές του αργού πετρελαίου αναπόφευκτα αυξήθηκαν αναφέρει σε ανάλυσή του το OilPrice.com.
Ορισμένες κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018, αλλά οι κυρώσεις που ενδεχομένως θα έχουν τις σημαντικότερες παγκόσμιες επιπτώσεις τίθενται σε ισχύ τον Νοέμβριο, όταν οι κυρώσεις αφορούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Τον Μάιο του 2018, το Ιράν εξήγαγε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου.
Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν περίπου το 1,5 εκατομμύριο βαρελιών πετρελαίου ημερησίως των εξαγωγών του Ιράν.
Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
 Καθώς η αγορά απορροφά αργά τις συνέπειες αυτής της απώλειας, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται σταθερά.
Μόλις τον Αύγουστο του 2018, το βαρέλι του αργού πετρελαίου Brent ήταν πέριξ των 60 δολαρίων. Σήμερα, η τιμή του έχει αυξηθεί στα 83 δολάρια/βαρέλι σε υψηλό τεσσάρων ετών.
Αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο.
Ο κόσμος απλώς δεν διαθέτει σήμερα πολλές πλεονάζουσες παραγωγές αργού πετρελαίου.
Υπάρχει όμως ευρεία πεποίθηση ότι ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC) έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου.
Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει αναφέρει σε tweets τον ΟΠΕΚ ως εχθρό σε αρκετές περιπτώσεις.
Η Σαουδική Αραβία διεκδικεί περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου ημερησίως πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αλλά θα οδηγήσει την παραγωγή της σε υψηλό όλων των εποχών.
Δημόσια, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία απέρριψαν το αίτημα του Προέδρου Trump.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih  δήλωσε ότι «οι αγορές εφοδιάζονται  επαρκώς.
Δεν γνωρίζω κανένα διυλιστήριο στον κόσμο που ψάχνει για πετρέλαιο και δεν είναι σε θέση να βρει».
Ιδιαίτερα, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει κάπως την παραγωγή για να αντισταθμίσει την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Δεν θα αρκεί για να αντισταθμιστούν όλες τις χαμένες εξαγωγές του Ιράν και θα θέσει τον κόσμο σε πιο επισφαλή κατάσταση σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης.
Αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να αποτρέψει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης