Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαββάκης (ΣΒΕΕ): Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας - Ίδρυση, θεσμικό πλαίσιο, σκοποί, λειτουργία

tags :
Σαββάκης (ΣΒΕΕ): Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας - Ίδρυση, θεσμικό πλαίσιο, σκοποί, λειτουργία
Αρθρο Προέδρου ΣΒΒΕ κ. Α. Σαββάκη
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς στοχεύει:
1. στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές,
2. στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και,
3. την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.
Η ολοκλήρωση του πρώτου και ιδιαίτερα σημαντικού βήματος στην πορεία για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της προσαρμογής της στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων (Target Model) και του Ελληνικού θεσμικού πλαισίου Ν. 4425/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4512/2018), έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2018 με την επίσημη ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (εφεξής ΕΧΕ).
Το ΕΧΕ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, η οποία αποτελείται στο 51% από ιδιώτες μετόχους και στο 49% από δημόσιους οργανισμούς. Αναλυτικότερα, στη μετοχική του σύνθεση συμμετέχουν (σε παρένθεση το μετοχικό μερίδιο):
-Ο πρώην λειτουργός της Αγοράς ΛΑΓΗΕ, όπως έχει μετασχηματισθεί μετά την εισφορά της δραστηριότητας λειτουργίας της Αγοράς στο ΕΧΕ (22%)
-ΑΔΜΗΕ (20%)
-ΔΕΣΦΑ (7%)
-Χρηματιστήριο Αθηνών (31%)
-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%)
Πρώτη προτεραιότητα του ΕΧΕ αποτελεί η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ως εξής:



Απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η αδειοδότηση του ΕΧΕ από τη ΡΑΕ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του και της έγκρισης του, καθώς και η ίδρυση του Εκκαθαριστικού οίκου που θα αναλάβει την εξασφάλιση των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.
Στο τέλος αυτής της φάσης η Ελληνική Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έχει διαμορφωθεί ως εξής:



Στην αμέσως επόμενη φάση θα τεθεί σε λειτουργία η συμπληρωματική, αλλά καθ’ όλα απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Αγοράς, Αγορά Παραγώγων Προϊόντων Ενέργειας. Στο τέλος αυτής της φάσης η Ελληνική Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα είναι ως εξής:



Το χρονοδιάγραμμα θέσης σε λειτουργία μιας αποτελεσματικής Αγοράς Παραγώγων σε Ηλεκτρική Ενέργεια συνδέεται άμεσα και με την επιδιωκόμενη από την ΕΧΕ δημιουργία μιας Περιφερειακής Αγοράς Παραγώγων, καθώς, έχει σαφέστατα, τεκμηριωθεί η ανάγκη και οι πιθανότητες ενός τέτοιου επιχειρήματος.
Στα προσεχή βήματα του ΕΧΕ είναι και η δημιουργία της Αγοράς Φυσικού Αερίου και της συμπληρωματικής της Αγοράς Παραγώγων σε Φυσικό Αέριο,  στα πλαίσια του “Gas Target Model – GTM”. Το χρονοδιάγραμμα θέσης σε λειτουργία των ανωτέρω συνδέεται άμεσα και με την επιδιωκόμενη από την ΕΧΕ δημιουργία μιας Περιφερειακής Αγοράς Φυσικού Αερίου καθώς έχει σαφέστατα τεκμηριωθεί η ανάγκη και οι πιθανότητες ενός τέτοιου επιχειρήματος.
(…συνεχίζεται…)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης