Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κύμα των πλειστηριασμών ωθεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα χαρακτηρίζουν «αδέσποτα»

Το κύμα των πλειστηριασμών ωθεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα χαρακτηρίζουν «αδέσποτα»
Ο κίνδυνος του πλειστηριασμού είναι προ των πυλών από τα Funds με τους οφειλέτες να λαμβάνουν την απόφαση να καταστήσουν το ακίνητο «αδέσποτο» ή όπως αποκαλούνται «αδέσποτα».
Μπλόκο στις επιδιώξεις των Funds που αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες είναι αποφασισμένοι να βάλουν οι οφειλέτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Ο κύβος ερρίφθη λέει συμβολαιογράφος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που θέλουν να διώξουν από πάνω τους ακίνητα, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα κρατήσουν στην κατοχή τους διότι έχουν οφειλές στο κράτος ή τραπεζικά δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Οι τράπεζες ήδη έχουν ενημερώσει τους οφειλέτες στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ολοκληρώθηκε περίοδο χάριτος και το επόμενο βήμα είναι πώληση του δανείου σε funds ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου ή των ακινήτων από τις τράπεζες.
Ο κίνδυνος του πλειστηριασμού είναι προ των πυλών από τα Funds με τους οφειλέτες να λαμβάνουν την απόφαση να καταστήσουν το ακίνητο «αδέσποτο» ή όπως αποκαλούνται «αδέσποτα».
Ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 972 αναφέρει ότι τα αδέσποτα ακίνητα έρημος κλήρος περιλαμβάνει τις περιουσίες όσων πεθαίνουν χωρίς κληρονόμο ανήκουν στο δημόσιο.
Όμως οι «πνιγμένοι» οφειλέτες από τα χρέη πήραν την απόφαση να δώσουν στην πράξη το ακίνητο στο κράτος

Τα απλά βήματα για να γίνει το ακίνητο «αδέσποτο»  

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με προδιαγεγραμμένο το μέλλον οδηγείται στην απόφαση να χάσει την κυριότητα με συμβολαιογραφική πράξη χωρίς να απαιτείται επιπλέον έξοδα τα οποία περιορίζονται μόνο στην αμοιβή του συμβολαιογράφου.
Δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και δεν υπάρχει φόρος μεταβίβασης.
Οι επιλογές των οφειλετών οι οποίοι να σημειωθεί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιασθούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις, σύμφωνα με συμβολαιογράφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες για την κατηγορία των οφειλετών που τα χρέη τους είναι 4 και 5 φορές πολλαπλάσια σε σχέση με την αξία των ακινήτων.
Παράδειγμα όταν η αξία του ακινήτου διαμορφώνεται κοντά στις 100.000 ευρώ και οι οφειλές ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ θα βγουν στο σφυρί από την στιγμή που ο οφειλέτης δεν μπορεί να δώσει επιπλέον εγγυήσεις.
Με τη σύνταξή της συμβολαιογραφικής πράξης το ακίνητο εμφανίζεται ως «αδέσποτο» και ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα του υποθηκοφυλακείου της περιοχής που ανήκει το ακίνητο.
Πλέον τα Fund ή η τράπεζα που αναζητούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη για να τα κατασχέσουν εξαφανίζονται τα ίχνη τους και το Fund μένει με μία απαίτηση που πιθανόν δεν μπορεί να εισπράξει.
Στο ενδεχόμενο που είναι και το πιο σύνηθες το ακίνητο να έχει βάρη λόγω τραπεζικού δανεισμού του οφειλέτη.
Σύμφωνα με έμπειρο συμβολαιογράφο ο ιδιοκτήτης μπορεί να εγκαταλείψει το ακίνητο και να το καταστήσει «αδέσποτο».
Έτσι ο κυνηγός των οφειλών θα έρθει αντιμέτωπος με το ελληνικό δημόσιο που με την ολοκλήρωση της εγγραφής θα είναι ο κύριος κάτοχος του ακινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις του οφειλέτη συνεχίζονται αλλά πολλαπλασιάζεται ο χρόνος εκποίησης του ακινήτου δημιουργώντας μπλόκο στη διαδικασία των οικονομικών απαιτήσεων από τα Funds.
Αρχικά το κύμα «αδέσποτων» ακινήτων εκδηλώθηκε με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και διευρύνεται με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού του ακινήτου.
Η πρόθεση των πολιτών να δώσουν τα ακίνητα στο δημόσιο δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στα Funds ενώ το Δημόσιο αποκτά επιπλέον περιουσία η οποία μπορεί στη συνέχεια να την μισθώσει αποκτώντας κάποια έσοδα που δεν είχε προβλέψει.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι πιθανόν να πλήξουν καίρια τα συμφέροντα των Funds τα οποία θα διαπιστώνουν στην πράξη ότι οι προσδοκίες για κέρδη να περιορίζονται.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης