Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «επίθεση» του Elon Musk στη BlackRock κοστίζει στη μετοχή της Tesla, κατάρρευση 7%

Η «επίθεση» του Elon Musk στη BlackRock κοστίζει στη μετοχή της Tesla, κατάρρευση 7%
Η «επίθεση» του Elon Musk στη BlackRock οδηγεί σε νέα κατάρρευση τη μετοχή της Tesla
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο υποχωρεί σήμερα (5 Οκτωβρίου 2018) η μετοχή της Tesla, έπειτα από κατάρρευση άνω του 7% σε ημερήσια βάση.
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στη Wall Street ανέρχεται σε 48 δισεκ. δολάρια.
Αιτία αυτή τη φορά στάθηκε η νέα «επίθεση» του Elon Musk σε όσους έχουν τοποθετηθεί με «short» στη μετοχή της Tesla και, ειδικότερα, στην κολοσσιαία BlackRock.
Όπως ανέφερε ουσιαστικά ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας, η BlackRock βοηθά τους «short-sellers» προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.



Νωρίτερα σήμερα, ο μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής της Greenlight Capital, David Einhorn, σχολίαζε πως η Tesla θυμίζει τη Lehman Brothers, λίγο πριν χρεοκοπήσει τον Σεπτέμβριο 2008.
Σε επιστολή του προς το Bloomberg, ο μεγιστάνας φιλάνθρωπος αναφέρεται μεταξύ άλλων την αλλόκοτη συμπεριφορά του Elon Musk, επικαλούμενος, μάλιστα, τις απειλές του ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όσους έχουν «σορτάρει» (θέσεις short) τη μετοχή.
«Η Lehman απειλούσε όσους είχαν θέσεις short, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ είχε γνωστοποιήσει πως θα εγκατέλειπε τη Wall Street, λίγους μήνες πριν καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς τα παραπάνω φωτογραφίζουν άμεσα τον Elon Musk.
Υπενθυμίζεται πως, στις αρχές του μήνα, η Tesla και ο ιδρυτής της συμφώνησαν με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC) να πληρώσουν από 20 εκατ. δολάρια έκαστος στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές, όμως ο ίδιος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της εταιρείας και θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε την Πέμπτη μήνυση σε βάρος του 47χρονου, τον οποίο κατηγόρησε για απάτη, διότι ανήρτησε «ψευδή ή παραπλανητικά» μηνύματα στο Twitter, που αφορούσαν την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας από τη Wall Street.
Μάλιστα, στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρεται ότι ο Elon Musk «γνώριζε ή αδιαφορούσε να μάθει» ότι παραπλανούσε τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου, όταν ανέφερε στα 22 εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter ότι μπορεί να απέσυρε την εταιρεία, στην τιμή των 420 δολ. ανά μετοχή και πως είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Επιπλέον, η Επιτροπή στον διακανονισμό υπαναχώρησε από την απαίτησή της ότι ο κ. Musk, το όνομά του οποίου είναι συνώνυμο με το brand της Tesla, θα πρέπει να του απαγορευτεί να διοικεί την εταιρεία, μια ποινή που πολλοί επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα ήταν καταστροφική.
Ούτε ο κ. Musk, ούτε η εταιρεία παραδέχθηκαν ή διέψευσαν τα ευρήματα της SEC ως μέρος του διακανονισμού.
Πάντως, ο ιδρυτής της Tesla θα πρέπει μέσα σε 45 ημέρες να παραιτηθεί από πρόεδρος, θέση στην οποία δεν θα μπορεί να επιστρέψει για τα επόμενα τρία χρόνια.
Προβλέπεται, επίσης, ότι η Tesla θα πρέπει να συμπεριλάβει δύο ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό της συμβούλιο και ο ένας να αναλάβει και την προεδρία.

Διαβάστε: Στο 48% εκτοξεύθηκε η πιθανότητα χρεοκοπίας της Tesla

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης