Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο στα 74,34 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία κέρδη 1,5%

Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο στα 74,34 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία κέρδη 1,5%
Με οριακή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις επερχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (5/10/2018) το πετρέλαιο, μετά την πτώση που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεχόμενο ώθηση από τις επερχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν χθες (4/10) το πετρέλαιο σε απώλειες, με τον «μαύρο χρυσό» ωστόσο να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αρχίσουν να στοχεύουν τις εξαγωγές του Ιράν από τις 4 Νοεμβρίου και η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες παγκοσμίως ώστε να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό (WTI) έκλεισαν σήμερα με άνοδο μόλις 1 σεντ στα 74,34 δολ. ανά βαρέλι.


Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 1,5%, μετά το υψηλό σχεδόν 4 ετών των 76,4 δολ. ανά βαρέλι που «άγγιξε» την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, -περί τις 22:00- το Brent υποχωρούσε κατά 0,5% στα 84,1 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι τιμές του Brent έχουν ενισχυθεί κατά 6% την τελευταία εβδομάδα καθώς γίνεται εμφανές ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο», ανέφερε σε σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Jefferies.
Παράλληλα, η Jefferies ανέφερε ότι προς το παρόν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα που μπορούμε να καταγράψουμε, γεγονός που σημαίνει πως οποιεσδήποτε περαιτέρω αναταραχές θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες από την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου».
Επιπλέον, περαιτέρω ώθηση στις τιμές του πετρελαίου άσκησαν τα σημερινά στοιχεία της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν νέα μείωση, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά δύο την τρέχουσα εβδομάδα, στις 861.
Οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες, στις 189.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών, που περιλαμβάνει και εκείνες της εξόρυξης φυσικού αερίου, μειώθηκε κατά δύο, στις 1.052.
Ωστόσο, τα κέρδη του «μαύρου χρυσού» παρέμειναν υπό πίεση μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ο οποίος ανέφερε πως ο ΟΠΕΚ είναι τεχνικά σε θέση να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης