Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εν μέσω τραπεζικής κρίσης άφαντη η ΤτΕ ως εποπτική αρχή - Ο Στουρνάρας απέτυχε, κατασκευάζει ενόχους, για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Εν μέσω τραπεζικής κρίσης άφαντη η ΤτΕ ως εποπτική αρχή - Ο Στουρνάρας απέτυχε, κατασκευάζει ενόχους, για να αποποιηθεί τις ευθύνες του
Ο Στουρνάρας και η ΤτΕ δεν εξαφανίστηκαν σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τραπεζικό κλάδο από τύχη....αλλά από σχέδιο
Το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, χρηματιστηριακά έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα έχοντας χάσει σχεδόν το 40% της αξίας τους.
Η Πειραιώς με αφορμή ή αιτία μια έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ που λόγω συγκυρίας – άνοδος αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, Ιταλία, κλειστή η πόρτα των αγορών στο ελληνικό δημόσιο κ.α. – δεν μπορεί να αντλήσει σε αυτή την φάση κεφάλαια.
Μια τράπεζα με 59 δισεκ. ενεργητικό και 6,61 δισεκ. κεφάλαια δεν μπορεί να κινδυνεύει από 500 εκατ ακόμη και εάν ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 βρίσκεται στο 13,55% αλλά με ενέργειες φθάνει στο 13,97%.
Το SREP της Πειραιώς δηλαδή ο κατώτατος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 13,625%.
Η τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε μια φάση εξυγίανσης ενώ ο SSM οι εποπτικές αρχές έχουν δείξει ελαστικότητα ως προς τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου άντλησης 500 εκατ μέσω ομολογιακού tier 2.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό η Πειραιώς όταν ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας να βρει τα κεφάλαια και έτσι οποιαδήποτε αμφισβήτηση να εκμηδενιστεί.
Οι αγορές, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως παθογενή κατάσταση και ειδικά τις τράπεζες ως ασθενείς.
Η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί και εύλογα δεν μπορούν να δανειστούν όλες οι τράπεζες.
Η Πειραιώς βρέθηκε στην συγκυρία και δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια αλλά κεφάλαια δεν μπορεί να αντλήσει καμία ελληνική τράπεζα.
Παρ΄ όλα αυτά αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση ειδικά της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ακολουθώντας πρακτικές δημοσίων σχέσεων άλλες φορές είναι λαλίστατος.
Για να υπερασπιστεί την προληπτική πιστωτική γραμμή μίλησε συνολικά 16 φορές…τώρα που οι μετοχές των τραπεζών βυθίζονται γιατί υπάρχει αμφιβολία στην ικανότητα τους να αντλούν κεφάλαια…έχει εξαφανιστεί;
Η εξαφάνιση του Στουρνάρα δεν φαίνεται να είναι τυχαία.
Φαίνεται ότι απεργάζονται σχέδιο αποποίησης ευθυνών, γιατί η σημερινή εικόνα των τραπεζών είναι απόρροια της ανεπάρκειας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η χρηματιστηριακή κατάρρευση των τραπεζών και η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων είναι ένα αποτέλεσμα που η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα ώστε να θωρακίσει τις τράπεζες.
Τα τελευταία δύο χρόνια τι μέτρα έλαβε η ΤτΕ και ο Στουρνάρας ώστε να θωρακίσουν τις τράπεζες, πέραν από το να επιδίδεται στην γνώριμη του πρακτική των δημοσίων σχέσεων;
Η σημερινή εικόνα των τραπεζών είναι η αποτυχία της ΤτΕ να προγνώσει και επιλύσει τα προβλήματα.
Δεν υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες, οπότε μόνο οι εποπτικές αρχές έχουν ρόλο και λόγο.  
Όμως ο Στουρνάρας και η ΤτΕ δεν εξαφανίστηκαν σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τραπεζικό κλάδο από τύχη.
Η κυβέρνηση μίλησε, όλοι μίλησαν για τις τράπεζες, αλλά όλοι αυτοί είναι αναρμόδιοι.
Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ο SSM και ειδικά η Τράπεζα της Ελλάδος…απλά εξαφανίστηκαν όχι όμως από τύχη.
Με δόλια μέσα αναζητούν φανταστικούς ενόχους, θα προσπαθήσουν να φορτώσουν τα προβλήματα σε άλλους, στο παρελθόν, θα νομίσουν ότι ξεγελούν την αγορά δηλώνοντας αποποίηση ευθύνης.
Ο άφαντος Στουρνάρας απεργάζεται κάποιο μιαρό σχέδιο για να συγκαλύψει την δική του διοικητική ανεπάρκεια… πλήττοντας το ήδη εύθραυστο τραπεζικό σύστημα.
Η ΤτΕ και ο Στουρνάρας και μια μικρή ομάδα παρατρεχάμενων θα μολύνουν την τραπεζική ατμόσφαιρα, θα θολώσουν τα νερά με ένα στόχο να ρίξουν την ευθύνη της ανεπάρκειας τους σε άλλους.
Είναι η καλύτερη συγκυρία και ευκαιρία, για να μην στιγματιστούν ως αποτυχημένοι.... αγωνιούν να κατασκευάσουν ενόχους.  
Ο καιρός γαρ εγγύς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης