Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος η συμφωνία των Πρεσπών

Μπακογιάννη: Δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος η συμφωνία των Πρεσπών
«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την άνοιξη του 2014», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό, με τη βοήθεια μιας αναθεωρητικής δύναμης στα Βαλκάνια, μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», υπογραμμίζει η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Η ίδια μιλά για μια «εθνικά επιζήμια πρόταση», υποστηρίζοντας ότι «με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα οριστική λύση του προβλήματος».
Ακόμη, χαρακτηρίζει ως «ουσιαστικό πρόβλημα» την «αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας», εκτιμώντας ότι «μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο αλβανικό στοιχείο», καθώς «κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν», δηλαδή «τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας».
Η κ. Μπακογιάννη διαψεύδει ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 υπήρξε θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας erga omnes που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή και σημειώνει ότι η διαπραγματευτική προσέγγιση το 2008 ήταν ότι «η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική».
Σχετικά με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, εκτιμά πως «απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του “ μακεδονικού εθνικισμού” και γι' αυτό απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό όφειλαν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές ηγεσίες εγκαίρως».
Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η ίδια αναφέρει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι μετά το τριετές πισωγύρισμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την άνοιξη του 2014.
Άρα χάσαμε 3,5 χρόνια και φορτωθήκαμε 100 δισ. ευρώ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης