Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Handelsblatt - Der Standard: Ο φόβος νέας τραπεζικής κρίσης επηρεάζει Ελλάδα, Ιταλία

Handelsblatt - Der Standard: Ο φόβος νέας τραπεζικής κρίσης επηρεάζει Ελλάδα, Ιταλία
Οι επενδυτές ανησυχούν για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη νότια Ευρώπη
Ανόμοια τα προβλήματα των τραπεζών στη νότια Ευρώπη αλλά τροφοδοτούν τις ανησυχίες για μία νέα κρίση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνoι τους: 37 δισεκατομμύρια ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, που επένδυσαν σε μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου του 2018, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
Πρόκειται για απώλειες αξίας πάνω από το ένα τέταρτο των συγκεκριμένων μετοχών.
Ανησυχητικά δεδομένα, συνεχίζει, ήλθαν και από την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες.
Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε την Τετάρτη (3/10/2018) σε μία ημέρα διαπραγμάτευσης κατά 9% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχασε ακόμη περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της, επισημαίνει η Handelsblatt.
Οι απώλειες στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι το σύμπτωμα μίας κρίσης, που όμως έχει δύο διαφορετικές αιτίες.
Οι τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν να απαλλαγούν από ένα πλήθος επισφαλών δανείων ενώ στην Ιταλία είναι η επιθετική δημοσιονομική στάση της νέας κυβέρνησης που θέτει υπό πίεση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η σύμπτωση αυτή προκαλεί τον φόβο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη.
«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε δύο τοπικά ζητήματα, οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί άμεσα», επισημαίνει στην εφημερίδα Γερμανός κορυφαίος τραπεζίτης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος.
Δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται πλέον ή θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με αθέτηση υποχρεώσεων.
Αυτές οι επισφαλείς απαιτήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 48% του συνολικού ποσού των δανείων ή σχεδόν το 50% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης.
Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στον δανεισμό καταναλωτών με αμφίβολη φερεγγυότητα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιστρέφει ως «αγκάθι», αναφέρει η ίδια πηγή.
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, συνεχίζει.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια στα τέλη του 2018 στα 88,3 δισ. ευρώ και το επόμενο έτος στα 64,6 δισ. Ευρώ.
Αυτό θα αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό περίπου 35%.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως τα αρμόδια θεσμικά όργανα επιθυμούν μία πιο επιθετική προσέγγιση ως προς τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων.
Πίσω από τις μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, βρισκόταν η ανησυχία των επενδυτών, πως η επιτάχυνση της απομείωσης των προβληματικών δανείων θα απαιτήσει πρόσθετες διαγραφές, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να απαιτήσουν ΑΜΚ.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με την πλέον πρόσφατη στα τέλη του 2015.
Ο τραπεζικός δείκτης στην Αθήνα έχει ήδη χάσει περίπου το 60% της αξίας του σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης.
Μετά τη δραματική κλιμάκωση την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο παρέμβασης για τις τράπεζες αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες.
Είναι σαφές ότι σύμφωνα με τους νέους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ, δεν μπορεί να προωθηθεί το μοντέλο μίας Bad Bank που αγοράζει επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες.
Ένα από τα σχέδια, που εξετάζονται, είναι αυτό του παραπέμπει στο ιταλικό μοντέλο με το ελληνικό δημόσιο να παράσχει εγγυήσεις σε κύρια τραπεζικά ομόλογα. Οι κρατικές εγγυήσεις, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, θα μπορούσαν να προέλθουν από το αποθεματικό των 24 δισ. ευρώ της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε για την περίοδο μετά τα προγράμματα διάσωσης.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο και το υπέβαλε στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.
Ένα παρόμοιο σχέδιο βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Στο τέλος του 2017, τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν σε 86 δισ. ευρώ, και τώρα μόνο 40 δισ.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, παρά τις όποιες προσπάθειες κατευνασμού, η κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκεται σε μάχη με τις Βρυξέλλες.  
Η επέκταση του χρέους για τη χρηματοδότηση δαπανηρών προεκλογικών υποσχέσεων θα επιδράσει αρνητικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ο Antonio Patuelli, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών, έχει περιγράψει τις επιπτώσεις από την προβληματική κατάσταση στα κρατικά ομόλογα και τις συνέπειές τους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  
Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από το γεγονός πως οι ιταλικές τράπεζες είναι από τους πιο ενθουσιώδεις αγοραστές των ιταλικών κρατικών τίτλων.
Η απόδοση των πενταετών ομολόγων ήταν στο 2,15% - πολύ πάνω από το 1,83% του Μαρτίου του 2018.
Η Ιταλία ανησυχεί ήδη για μια πιστωτική κρίση. Εάν οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τους όρους δανεισμού για να αμβλύνουν το υψηλότερο κόστος της χρηματοδότησης, αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία στο σύνολό της.
Το υψηλότερο κόστος και τα λιγότερα δάνεια θα επιβραδύνουν την οικονομία μας, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας, της Confindustria. Μια ανησυχία που φαίνεται δικαιολογημένη:
«Πρέπει να μπορούμε να βασιζόμαστε στους ίδιους κανόνες και συνθήκες με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές», προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της  Ένωσης Τραπεζών Giovanni Sabatini.
«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα δάνεια - ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει.



Der Standard: Τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Για τραπεζική κρίση, που ενέσκηψε στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».
Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρυμένες με «κόκκινα» δάνεια μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης.
Τα εν λόγω δάνεια, προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα, θα μπορούσαν να ανατεθούν σε έναν φορέα ειδικού σκοπού.
Με τον τρόπο αυτό, οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
«Υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο», παραδέχθηκε ανώτερος τραπεζίτης.
«Το σχέδιο έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, επισημαίνει η «Der Standard»,δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές, εάν η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού θα ανάψει το πράσινο φως ή θα το θεωρήσει ως απαγορευμένη κρατική ενίσχυση.
Μέχρι τα μέσα του 2018, τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 88,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται, συνεχίζει για το 47,6% του συνολικού ποσού των δανείων.
Τα δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, όταν η αποπληρωμή τους από τον οφειλέτη τίθεται εν αμφιβόλω.
Το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να μην μπορούν  πλέον να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στις τράπεζες και το γεγονός αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Εάν οι τράπεζες δεν λαμβάνουν τα δάνεια, που χορήγησαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με προβληματικές καταστάσεις, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.
Οι επενδυτές προχώρησαν μαζικά σε πωλήσεις μετοχών ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη (3/10/2018).
Η μετοχή της Πειραιώς σχεδόν κατέρρευσε με απώλειες 30% ενώ υπό πίεση βρέθηκαν οι αντίστοιχες της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τα σχέδια για ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ενώ και κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, πως η Αθήνα δεν εξετάζει άμεσα τέτοιες λύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δισεκατομμύρια σε δάνεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αντάλλαγμα έπρεπε να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης», υπενθυμίζει η «Der Standard»,
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες με βασικό σενάριο αυτό μίας πιθανής νέας ύφεσης τη διετία 2018 -2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια ακόμη και σε κατάσταση κρίσης, καταλήγει το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης