Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κυβερνητική «εμπλοκή» στο σκάνδαλο Folli Follie με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών

tags :
Κυβερνητική «εμπλοκή» στο σκάνδαλο Folli Follie με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών
Παρατείνοντας το καθεστώς των Αφορολογήτων σε παραμεθόριους σταθμούς η κυβέρνηση επιδοτεί, έμμεσα, τη Folli Follie -  Πως κερδίζει η Follie με βάση τη συμφωνία με την Dufry.
Κυβερνητική εμπλοκή στο σκάνδαλο Folli Follie, που μένει να διερευνηθεί αν προήλθε από αμέλεια ή σκοπιμότητα, προκύπτει, λόγω της παράτασης ισχύος στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών καθώς με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο επιδοτεί, έμμεσα, το τίμημα, που θα κατοχυρωθεί στην Folli Follie από την Dufry για την Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).  
Η πώληση αφορολογήτων από τα καταστήματα, που διατηρεί η ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός ΕΕ, κανονικά θα έπρεπε να έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Αυτό προέβλεπε το άρθρο 55 του νόμου 3842 του 2010, ο οποίος ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκαιο την σχετική κοινοτική οδηγία.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, όμως, του 2016 ως σήμερα, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αναστέλλει την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης. Με την τελευταία απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 31 Μαίου, η δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς παρατείνεται ως την 30η Ιουνίου 2019.
Παράταση είχε δοθεί στα ΚΑΕ και για τις πωλήσεις αφορολόγητων πετρελαιοειδών από τα πρατήριά της σε Καστανιές, Ευζώνους και Κήπους Έβρου.
Η δραστηριότητα διακόπηκε, όπως αποκάλυψε το Bankingnews, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μόλις στο τέλος του περασμένου Μαίου. Το 2017 οι εν λόγω σταθμοί συνεισέφεραν πωλήσεις 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7,6 εκατ. ευρώ.
Η παράταση του καθεστώτος πώλησης αφορολογήτων ειδών σχετίζεται, όπως όλα δείχνουν, με την οριστικοποίηση του τιμήματος πώλησης των ΚΑΕ από τη Folli Follie στην Dufry. Παρ ότι η συμφωνία έκλεισε το 2013 και η Folli Follie εισέπραξε 375,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς καθώς και μετοχές Dufry, αξίας 153 εκατ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν αιρέσεις για την οριστικοποίηση του τιμήματος, που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.
Πρόσφατα, η Folli Follie παραδέχθηκε ότι οι 804.728 μετοχές Dufry, που κατέχει σήμερα και ήταν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση των ΚΑΕ, υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, οι οποίοι περιέχονται στη σύμβαση πώλησης και άλλα συμβατικά κείμενα.
Η εταιρεία δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τους όρους της σύμβασης, βάσει των οποίων προκύπτουν οι παραπάνω περιορισμοί.  
Όπως, όμως, έχει γραφεί και δεν έχει διαψευσθεί, η σύμβαση συσχετίζει το ύψος του τελικού τιμήματος για την ΚΑΕ με το πόσο ακόμη θα διατηρούνταν το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριες περιοχές. Όταν υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης ( σ.σ 2013), ο νόμος 3842/2010 ήταν ήδη σε ισχύ και προέβλεπε ότι στο τέλος του 2016 το παραπάνω καθεστώς θα σταματούσε.
Για το λόγο αυτό οι Ελβετοί φέρεται να έθεσαν τον όρο επανεκτίμησης του τιμήματος, δεσμεύοντας μέρος των μετοχών Dufry που έδωσαν ως αντάλλαγμα στην Folli Follie για την απόκτηση των ΚΑΕ.
Με δεδομένο ότι το παραπάνω καθεστώς έχει ήδη παραταθεί ως το τέλος Ιουνίου 2019 χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Folli Follie ζητά από την Dufry να άρει τις δεσμεύσεις επί των 804.728 μετοχών έκδοσής της, που ήταν μέρος του ανταλλάγματος για την ΚΑΕ, προκειμένου να τις διαθέσει, τμηματικά, χρηματοδοτώντας το αρνητικό κεφάλαιο κίνησής της.
Επομένως, η παράταση του καθεστώτος στην πράξη επιδοτεί το οριστικό τίμημα που θα εισπράξει για την ΚΑΕ η Folli Follie, εγείροντας ερωτήματα για τους λόγους που αποφάσισε η κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο, όταν η Βουλή με ευρεία, μάλιστα, πλειοψηφία είχε αποφασίσει το 2010 ότι το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων θα τελείωνε στο τέλος του 2016.
Αν η παραπάνω κατάσταση προκαλέσει έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με το ερώτημα της έμμεσης κρατικής ενίσχυσης, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με επιβολή προστίμου, το οποίο θα επιβαρύνει τελικώς τους φορολογούμενους, προς όφελος δύο ιδιωτικών ομίλων της ελβετικής Dufry και της καταρρέουσας υπό το σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων Folli Follie.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης