Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ) σε Σέρβους: Το 1999 σας βομβαρδίσαμε για να σας... σώσουμε

tags :
Stoltenberg (ΝΑΤΟ) σε Σέρβους: Το 1999 σας βομβαρδίσαμε για να σας... σώσουμε
Τον Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ έκανε αεροπορικές επιδρομές στη τότε Γιουγκοσλαβία, χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Παρόλο που πολλοί άνθρωποι στη Σερβία έχουν «ξεχάσει» πλέον το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999 στην χώρα τους, στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς για να προστατεύσουν τους Σέρβους από τη δική τους κυβέρνηση, δήλωσε στο Βελιγράδι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον βομβαρδισμό και την εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της κυβέρνησης του πρώην Σέρβου προέδρου Slobodan Milosevic, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ο Stoltenberg ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ το έκανε αυτό για να προστατεύσει τους πολίτες και να σταματήσει το καθεστώς Stoltenberg".
Το ΝΑΤΟ θέλει τη συμμαχία με το Βελιγράδι στο μέλλον.
Ο Stoltenberg καυχήθηκε επίσης για την «άριστη σχέση» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σερβίας, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό μπλοκ «σέβεται» την απόφαση του Βελιγραδίου να μην ενταχθεί στη συμμαχία.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να είναι "εταίρος της Σερβίας".
Ανέφερε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει το «διάλογο» μεταξύ της Σερβίας και του αυτοανακηρυγμένου κράτους του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δημιουργήθηκε από την αποσχισθείσα περιοχή, όχι μόνο διπλωματικά αλλά και «υπό τη μορφή της KFOR» - της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ έκανε αεροπορικές επιδρομές στη τότε Γιουγκοσλαβία, χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού κατηγόρησε το Βελιγράδι για «υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» σε μια σύγκρουση με τους αντάρτες μουσουλμάνους Αλβανούς στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο μονομερώς κήρυξε ανεξαρτησία εννέα χρόνια αργότερα, το 2008.
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, το ΝΑΤΟ έριξε "μεταξύ 10 και 15 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή" και ώθησε τους Σέρβους να μηνύσουν το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του, συνδέοντάς τις με αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ολόκληρη την περιοχή.
«Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω αυτού του γεγονότος κάθε χρόνο.
Αυτό είναι ένα παιδί κάθε μέρα», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Stoltenberg στο Λονδίνο το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης