Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - «Βουτιά» άνω του -3% για τον Shanghai Composite

tags :
Στο «κόκκινο» παραμένουν οι ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - «Βουτιά» άνω του -3% για τον Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,25% στις 26.225,53 μονάδες
Συνεχίζονται οι πιέσεις στις αγορές της Ασίας, με την περιοχή της Κίνας να βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά από την αργία της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του -3,72% στις 2.716,51 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Shenzhen Component, και συγκεκριμένα στο -3,83% και τις 1.386,28 μονάδες.
Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών σημείωσε ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας για τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, γεγονός που συνέβαλε στην οριακή άνοδο της συνολικής παραγωγής του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε κατά 0,1 μονάδες, στις 52,1 μονάδες συνολικά.
Οι πωλήσεις του κλάδου υπηρεσιών βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός των τιμών και τους δύο κλάδους αυξήθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2012, λόγω των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και το υψηλότερο κόστος του προωσπικού.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επηρεάζουν την επιχειρηματική αισιοδοξία του κλάδου, καθώς ο σχετικός υποδείκτης βρέθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,25% στις 26.225,53 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά -0,60% κλείνοντας στις 2.253,83 μονάδες, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Tawian Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,58% και τις 10.455,93 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -1,38% και τις 6.100,30 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -0,74% στις 9.147,10 μονάδες.
Με πτώση ανοίγει την τρέχουσα εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς ο «μαύρος χρυσός» δέχεται πιέσεις από την είδηση ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές εξαιρέσεις προς τις χώρες οι οποίες εισάγουν ιρανικό αργό.
Ειδικότερα, το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,78% στα 83,50 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -0,65% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 73,86 δολ. ανά βαρέλι.
Η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών του Ιράν μέσα στις αρψές του επόμενου μήνα, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε όλες τις εταιρείες παγκοσμίως να διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές τους από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν ενδεχόμενες εξαιρέσεις απέναντι σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη μειώσεις τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Παράλληλα, οι ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επηρεάσει την ανάπτυξη των δύο χωρών και θα μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου αποτελούν επίσης έναν παράγοντα που επηρεάζει την αγορά κατά την έναρξη της εβδομάδας.
Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα εξόρυξης των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτώση, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερη σερί πτώσης από τον Οκτώβριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης