Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Κέρδη 0,15% για τον Dow Jones

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Κέρδη 0,15% για τον Dow Jones
Πιέσεις στον Nasdaq ασκούν και πάλι οι τεχνολογικές μετοχές
(upd) Οριακές ήταν οι διακυμάνσεις στην πρώτη (8/10) συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα του Κολόμβου, γεγονός που έδωσε μία ανάσα στους επενδυτές.
Κέρδη 0,15% σημείωσε ο Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 26.486 μονάδων, με τον S&P 500 να παραμένει πρακτικά αμετάβλητος στις 2.885 μονάδες.
Αντίθετα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 0,67% στις 7.735 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες για κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, με την Amazon να καταγράφει βουτιά 1,34%, την Apple να σημειώνει απώλειες 0,23% και τη Netflix να υποχωρεί 0,64%.



Τα αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 3,2% και να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, στον απόηχο ορισμένων ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων ασκεί πιέσεις στις μετοχές, καθώς υποδηλώνει μια αύξηση στο κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Εξάλλου, τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία αυξάνουν τις προσδοκίες και για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κάτι που αυξάνει με τη σειρά του το κόστος δανεισμού.
O πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε, πάντως, σήμερα πως τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι πλέον απαραίτητα, πρόσθεσε πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) δεν χρειάζεται να κάνει πολλά περισσότερα, προτείνοντας «να αφήσουμε τα δεδομένα να μας πούμε πώς να προχωρήσουμε».
Ο ίδιος εκτίμησε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πιθανότατα μια ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας για να διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.
Η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της Fed ψήφισε στις 26 Σεπτεμβρίου να αυξήσει τα επιτόκια για όγδοη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ βάσει των προβλέψεων που δημοσίευσε, οι σταδιακές αυξήσεις αναμένεται να παραμείνουν κατάλληλες μέχρι το 2020.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία του επίδοση από την εβδομάδα της 7ης Σεπτεμβρίου, ο Dow Jones υποχώρησε επίσης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 3,2%, σημειώνοντας τη χειρότερή του εβδομάδα από τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» όλων στρέφονται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018, με τις τράπεζες Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με δεδομένα της FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 19,2% για το γ’ τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 20%.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω Ιταλίας - Βουτιά 2,43% για FTSE MIB, στο -1,38% ο DAX

Με βαριές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των ανησυχιών για την κλιμάκωση της κρίσης Ρώμης - Βρυξελλών.
Η κλιμάκωση αυτή ανησυχεί τους επενδυτές, με την ιταλική κυβέρνηση να προειδοποιεί για οικονομικό Αρμαγεδδώνα σε περίπτωση που απορριφθεί ο προϋπολογισμός του 2019 από την Κομισιόν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,11% χαμηλότερα, στις 372,22 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 2,43% κι έκλεισε στις 19.851,47 μονάδες, «χάνοντας» το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων, την ώρα που η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου «εκτοξευόταν» έως και στο 3,62% -το υψηλότερο επίπεδο από το 2014- από 3,409% την Παρασκευή.



Την ίδια ώρα, το spread με το γερμανικό 10ετές διευρύνθηκε στις 307 μ.β., ενώ με το αντίστοιχο ισπανικό ξεπέρασε τις 203 μ.β. -υψηλό άνω των 20 ετών.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου προχώρησε προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Unicredit, UBI και Mediobanca, μετά από πτώση 5%.
H Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 3,3%, η Banco Bpm σημείωσε βουτιά 6,5%, ενώ η Unicredit κατέγραψε απώλειες 3,6%.
Στελέχη της Lega προειδοποίησαν για το ξέσπασμα Αρμαγεδδώνα εάν απορριφθεί ο προϋπολογισμός 2019, εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά, ενώ κατήγγειλαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Η Ιταλία παρέσυρε σημαντικά χαμηλότερα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 1,36% και να κλείνει στις 11.947,16 μονάδες, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες 1,16% στις 7.233,33 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει πτώση 1,10% στις 5.300,25 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει στις 9.199,20 μονάδες, με πτώση 0,59%.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 1,4%, εν μέσω νέων ανησυχιών για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας.
Η ΕΕ επανέλαβε τις ανησυχίες για την Ιταλία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με τη Ρώμη να απαντά ότι δεν θα εγκαταλείψει τα τρέχοντα σχέδια δαπανών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης