Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις -11% παρέσυραν το ΧΑ -2,61% στις 641 μον. - Η Πειραιώς έχει χρόνο έως το Καλοκαίρι 2019 – Επιδείνωση στα ομόλογα 4,66%

Τραπεζικές πιέσεις -11% παρέσυραν το ΧΑ -2,61% στις 641 μον. - Η Πειραιώς έχει χρόνο έως το Καλοκαίρι 2019 – Επιδείνωση στα ομόλογα 4,66%
Η επιδείνωση στα ομόλογα λόγω Ιταλίας και η χρηματιστηριακή ανεπάρκεια των τραπεζών παρέσυραν το ελληνικό χρηματιστήριο
(upd10)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Πειραιώς -10,95% και Eurobank -11,58% και με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο -2,61% στα χαμηλά της ημέρας ενώ κατάφερε να κρατήσει τις 640 μονάδες που αποτελούν σημείο στήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έκλεισαν με ισχυρές απώλειες ενώ η Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια επικαλούμενη την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «CCC+» για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, και σε «CCC» για τις Πειραιώς και Eurobank Ergasias.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «C» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι πρότινος αξιολογήσεις ήταν «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default, RD).
Οι τράπεζες με επίκεντρο την Πειραιώς είχαν υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως -13,58% για να περιοριστούν οι απώλειες στο -10,95% και η Eurobank από -14,35% στο -11,58%.
Με βάση αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews, οι οποίες είναι 100% διασταυρωμένες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει παράταση έως το τέλος του καλοκαιριού του 2019 για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού Tier II καθώς προς το παρόν τα επιτόκια είναι απαγορευτικά
Αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ερχόταν μετά από μια πτωτική εβδομάδα με τον Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφουν σωρευτικές απώλειες -4,68% και -6,81% αντίστοιχα, ξεκίνησε πτωτικά με πιέσεις στις τράπεζες ενώ το σφυροκόπημα των τραπεζών κορυφώθηκε στις 12:20 όπου και σημειώθηκε το χαμηλό της ημέρας στην ισχυρή ζώνη των 640 μονάδων.
Από τις 12:20 εμφανίστηκαν σποραδικές αγορές οι οποίες εντάθηκαν λίγο μετά τις 14:45 ειδικότερα με στηρίξεις από τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ όπου μετρίασαν τις αρχικές απώλειες 
Με τις στηρίξεις των τραπεζών να αποδεικνύονται αδύναμες λίγο πριν τις 15:30 το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε στη γνώριμη αρνητική εικόνα που μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα ενώ μισή ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα.
Από τις τράπεζες λιγότερες απώλειες κατέγραψαν η Εθνική -4,76% και η Alpha Bank -3,17% καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Oceanwood Capital μηδένισε τις θέσεις του στις ανωτέρω τράπεζες ενώ από την άλλη η Lansdowne Partners αύξησε τη short θέση στην Eurobank στο 1,17% από 0,81% 
Πάντως αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι οι εξελίξεις αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνες, οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και η πιθανότητα κρατικής στήριξης αυξάνεται.
Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο νέος στόχος για τους short στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι 550 μονάδες που υπό όρους θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ως σενάριο
Η νέα επιδείνωση στο ελληνικό χρηματιστήριο σχετίζεται με τις τράπεζες και τις νέες μεγάλες απώλειες στα ομόλογα καθώς το 10ετές έχει εκτιναχθεί στο 4,66% απόρροια των πτώσης των τιμών.
Το ελληνικό δημόσιο προφανώς και δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αλλά εάν θεωρητικά έβγαινε η απόδοση σε 10ετές ομόλογο θα ήταν στο 5% δηλαδή επιτόκια αποτυχίας.
Να σημειωθεί ότι ρόλο στην εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων πέραν της Ιταλίας διαδραμάτισε και το θολό σχέδιο με SPV και τον μηχανισμό εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου σε τραπεζικά ομόλογα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των NPEs.
Στις τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη επικίνδυνο σχέδιο αποσταθεροποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή ο οποίος προσπαθεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στην Πειραιώς έως 16 εκατ και στα πρώην στελέχη της παλαιάς διοίκησης της Πειραιώς περίπου 4 εκατ.
Ο κίνδυνος είναι διεθνείς τράπεζες να διακόψουν τις γραμμές με την Πειραιώς έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχουν σχέδια ομολογιακά tier 2 ή άλλες εκδόσεις να καλυφθούν με κρατικά κεφάλαια με ότι αυτό συνεπάγεται στα θέματα κρατικής βοήθειας.
Εν τω μεταξύ κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ της Ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Στα επίπεδα του 3,60% έχει ενισχυθεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2014 ενώ επιδείνωση καταγράφεται και στα ελληνικά με το 10ετές στο 4,66% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 106 μονάδες βάσης
Σε τεχνικό επίπεδο βασική στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 650-640 μονάδων ενώ για τον Τραπεζικό η ζώνη των 460-450 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -2,61% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,23 μονάδες και χαμηλό στις 640,59 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 3,92 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 24,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,92 εκατ. ευρώ και όγκου 1,75 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική  διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 806 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,20 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ και ο
 Sarantis 195 χιλ. τεμάχια αξίας 1,41 εκατ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Κατά την τελευταία έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Autonomous Research επικεντρώνεται στην Τρ. Πειραιώς, η οποία μάλιστα δεν αποκλείει και την παρέμβαση των θεσμικών αρχών ή του κράτους.
Κατά την άποψη της Autonomous Research η τράπεζα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες μείωσης των RWAs, ενώ η κερδοφορία της παραμένει αδύναμη, δεδομένων και των απαιτητικών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με αδύνατη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως μέσω άντλησης νέων κεφαλαίων
Έτσι δεν αποκλείεται να εξεταστεί η επόμενη εναλλακτική, που είναι η παρέμβαση των αρχών, προκειμένου η τράπεζα να σπάσει σε good και bad bank, ώστε να στηριχθεί η "καλή τράπεζα" με ιδιωτικά κεφάλαια.
Ένα άλλο σενάριο είναι η τράπεζα να τεθεί σε καθεστώς resolution, υπό ένα σενάριο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων της σε άλλη τράπεζα και διάλυση της bad bank που θα απομείνει, κατά την κυπριακή εμπειρία.
Επίσης, το σενάριο συγχώνευσης της Τρ. Πειραιώς με κάποια άλλη ελληνική τράπεζα είναι ανώφελο, αρκεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνει όταν δύο τράπεζες «γεμάτες με NPEs» συγχωνευτούν!
Σενάρια εξαγοράς των ακριβών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων, από το ΔΝΤ θα τεθούν στο πλαίσιο της συνάντησης Τσακαλώτου - Λαγκάρντ η οποία θα γίνει στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την Παρασκευή 12/10/2018 στο Μπαλί της Ινδονησίας
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  είναι να «ξεφορτωθεί» από το χαρτοφυλάκιο της τα δάνεια αφού πρόκειται για ένα χρέος με υψηλό επιτόκιο δανεισμό που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3,75% και απαιτεί αδρά ποσά για την εξυπηρέτηση του.
Το ύψος αυτών των δανείων στο ΔΝΤ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζονται σχέδια πρόωρης εξόφλησης με χρήματα που θα προέλθουν από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ με το ποσό αποπληρωμής να φτάνει τα 5 δισ. ενώ αρχικά είχε εξεταστεί το ποσό των 3 με 3,5 δισ.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος θα προωθήσει για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019 ενώ θα προηγηθούν επαφές με επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί.  .
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ της Ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν με την ιταλική κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση.
Στελέχη της Lega ανέφεραν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ενώ προειδοποίησαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης ενώ  ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια των επιτρόπων Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, όχι μόνο απέρριψαν το προσχέδιο του προυπολογισμού 2019 της Ιταλικής συγκυβέρνησης M5S και Lega, όχι μόνο προειδοποίησαν ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% προκαλεί σοβαρή ανησυχία αλλά με επιστολή τους έθεσαν τελεσίγραφο να γίνουν αλλαγές στον προυπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 γιατί θα τον απορρίψουν.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Bank of America Merrill Lynch η αντίδραση της αγοράς και η πίεση από τους Ευρωπαίους πιθανότατα σταδιακά θα αναγκάσει την ιταλική κυβέρνηση σε μια πιο συνετή δημοσιονομική πορεία, η οποία θέτει και το ερώτημα για το μέχρι σε ποιο σημείο η χώρα θα αντέξει την επιδείνωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, εάν δεν γίνει μια κίνηση καλής θέλησης από την ιταλική κυβέρνηση πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις, πιθανό να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στην υποβάθμιση της ιταλικής κυβέρνησης σε μη επενδυτικό βαθμό εκτιμά η Bank of America. 
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να κριθεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ.
Το αλβανικό κόμμα DUI δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Zaev να αναζητά άλλους οκτώ βουλευτές ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ. 

Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,72% στις 2.716,51 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,42% στις 26195 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είναι κλειστό λόγω αργίας.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,05%, ο CAC 40 στο -1,03%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -2,39%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,46% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -0,96%
Στην Wall Steeet o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,02%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,06% και το ETF GREC στο -1,59% ( 7,72 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών – Μεγαλύτερες απώλειες στην Eurobank και στην Πειραιώς

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Eurobank -11,58% και η Πειραιώς -10,95% ενώ ακολούθησαν πτωτικά αλλά πιο ψύχραιμα Εθνική και Alpha Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6000 ευρώ με πτώση -4,76% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1900  ευρώ με πτώση -3,17% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2200 ευρώ με πτώση -10,95% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 533 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5270 ευρώ με πτώση -11,58% με όγκο 11,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,06 ευρώ με πτώση -3,51% και με κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1320 ευρώ με άνοδο +0,76%, με όγκο 236 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,75 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Viohalco, Motor Oil, Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Sarantis και Grivallia
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,80 ευρώ με πτώση -2,93% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,8700 ευρώ με πτώση -1,60% και αποτίμηση 4,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2300 ευρώ με πτώση -1,91% και αποτίμηση 285 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5700 ευρώ με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 364 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,6000 ευρώ αμετάβλητη έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,38 με πτώση -1,12% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,16 ευρώ με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,80 ευρώ με πτώση -3,80% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,46 ευρώ με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,46 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,8600 ευρώ με πτώση -1,38% και με την κεφαλαιοποίηση στα 251 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0630 ευρώ με πτώση -5,69% με την κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,66%, η Ιταλία στο 3,60% με διαφορά spread 106 μ.β.

Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,66% λόγω Ιταλίας αλλά και της θολής λύσης για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Τα Ιταλικά ομόλογα δέχονται νέες πιέσεις στο 3,60%.
Το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται, ειδικά μάλιστα μετά τις απειλές ότι θα ξεσπάσει οικονομικός Αρμαγεδδώνας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 106 μονάδων βάσης με fair value τις 110 μονάδες βάσης ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.  
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 3,60% και το ελληνικό 10ετές στο 4,66%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,91 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,02%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,52 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,37% με απόδοση αγοράς 3,41% και απόδοση πώλησης 3,34%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,68  μονάδες βάσης και απόδοση 3,58%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,08 μονάδες βάσης και απόδοση 4,27% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,63% με απόδοση αγοράς 4,66% και απόδοση πώλησης 4,57%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,38 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 84,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,36%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 84,33 μονάδες βάσης και απόδοση 5,40%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 470 μονάδες βάσης από 390 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,60% - Ανήσυχες οι αγορές

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,60% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,46%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
 Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.   
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2018 στο 0,54% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,60% από 3,62% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης