Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Autonomous Research: Τα 3 καταστροφικά σενάρια για την Τρ. Πειραιώς – Διαλύονται… οι μέτοχοι

Autonomous Research: Τα 3 καταστροφικά σενάρια για την Τρ. Πειραιώς – Διαλύονται… οι μέτοχοι
Οποιοδήποτε σενάριο ακολουθηθεί στην Τρ. Πειραιώς θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στους υφιστάμενους μετόχους
Τα τρία σενάρια για την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς αναλύει στην τελευταία έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Autonomous Research, η οποία μάλιστα δεν αποκλείει και την παρέμβαση των θεσμικών αρχών ή του κράτους.
Ειδικότερα, στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek banks: In search of Ariadne's thread" (Ελληνικές Τράπεζες: Αναζητώντας τον μίτο της Αριάδνης), η Autonomous Research θεωρεί ότι ο SSM θα μπορούσε να ζητήσει από την Τρ. Πειραιώς ένα εναλλακτικό πλάνο ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης.
Υπάρχουν 3 πιθανοί τρόποι που θα μπορούσε η τράπεζα να προχωρήσει στην κεφαλαιακή της ενίσχυση: Βελτίωση των πηγών κερδοφορίας, μείωση των risk weight assets και αύξηση κεφαλαίου.
Κατά την άποψη της Autonomous Research η τράπεζα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες μείωσης των RWAs, ενώ η κερδοφορία της παραμένει αδύναμη, δεδομένων και των απαιτητικών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τρ. Πειραιώς έχει μόνο την αύξηση κεφαλαίου ως τη μόνη επιλογή.
Εντούτοις, αυτή η επιλογή προσκρούει στη χαμηλή διάθεση των επενδυτών να τοποθετηθούν στην τράπεζα.
Μια κεφαλαιακή ενίσχυση με μόνο στοιχείο την υπόσχεση της διοίκησης να προχωρήσει στο μέλλον σε "εκκαθάριση" των προβληματικών στοιχείων από τον ισολογισμό της, δεν θα προσελκύσει κεφάλαια, αναφέρει η Autonomous Research.
Έτσι δεν αποκλείεται να εξεταστεί η επόμενη εναλλακτική, που είναι η παρέμβαση των αρχών, προκειμένου η τράπεζα να σπάσει σε good και bad bank, ώστε να στηριχθεί η "καλή τράπεζα" με ιδιωτικά κεφάλαια.
Ακόμη όμως και αυτή η εναλλακτική, θα πρέπει να περάσει από έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, ενδεχόμενο που είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί, σύμφωνα με την Autonomous Research.
Ένα άλλο σενάριο είναι η τράπεζα να τεθεί σε καθεστώς resolution, υπό ένα σενάριο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων της σε άλλη τράπεζα και διάλυση της bad bank που θα απομείνει, κατά την κυπριακή εμπειρία.
Η Autonomous Research αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει bail in στην τράπεζα, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα νέο κύμα bank run στην Ελλάδα.
Τέλος, δεν αποκλείεται, μέσα από την εργαλειοθήκη της ευρωπαϊκής οδηγίας BRRD να προσφερεί στην Πειραιώς η δυνατότητα μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης.
Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη διάθεση κρατικών κεφαλαίων, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Προϋπόθεση γι αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει κρίνει βιώσιμη την τράπεζα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των stress test.
Υπενθυμίζεται εδώ όμως ότι ο SSM δεν έχει διατυπώσει επισήμως γνώμη περί αυτού.
Επίσης, το σενάριο συγχώνευσης της Τρ. Πειραιώς με κάποια άλλη ελληνική τράπεζα είναι ανώφελο, αρκεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνει όταν δύο τράπεζες «γεμάτες με NPEs» συγχωνευτούν!
Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με την Autonomous Research, ότι υπό οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στους υφιστάμενους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης