Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ουδέτερη» η HSBC για την Ελλάδα – Απέχουν οι επενδυτές, αναμένουν την ανάπτυξη

tags :
«Ουδέτερη» η HSBC για την Ελλάδα – Απέχουν οι επενδυτές, αναμένουν την ανάπτυξη
Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, πριν η αγορά υιοθετήσει θετικότερη στάση για τη χώρα
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη από ό, τι αναμενόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, διαπιστώνει η HSBC, αλλά η ανοδική αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου από 0,8% σε 0,9% σημαίνει ότι είμαστε ακόμα σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 2% το 2018.
Αυτό αναφέρει στο τελευταίο της σημείωμα η HSBC, για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι τα πρόσφατα δεδομένα (εγχώρια κατανάλωση, δημόσιες δαπάνες) συνεχίζουν να δείχνουν υγιή ανάπτυξη.
Μάλιστα, η HSBC αναθεώρησε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,3%, ενώ για το 2020 αναμένει ανάπτυξη 2%.
Μέχρι το τέλος του 2020, αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 16%, ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι καθοριστική για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, αλλά και περισσότερες επενδύσεις, ιδίως από ξένους επενδυτές.
Από τις 21 Αυγούστου 2018, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των εννέα ετών, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό το καθεστώς της προστατευτικής ομπρέλας - αλλά και τους περιορισμούς - ενός προγράμματος διάσωσης.
Χάρη στο μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι (ο κρατικός τομέας είχε καταθέσεις 28 δισ. ευρώ στις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες στα τέλη Αυγούστου, καθώς και ένα επιπλέον ποσό 10 δισ. ευρώ που προέρχεται από τον ESM), και εφόσον μπορεί να διατηρήσει την πρόσφατη ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, η Ελλάδα έχει πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου, εκτιμά η HSBC.
Γι' αυτό και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν και εξακολουθεί να παραμένει μη επενδυτικός ο βαθμός αξιολόγησής της, διατηρώντας την Ελλάδα εκτός QE.
Μέχρι εδώ καλά.
Ωστόσο, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από τότε, αφού κυμαίνονται γύρω στο 4%.
Ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία, καθώς και η μεταβλητότητα στην αγορά λόγω Τουρκίας, δεν βοήθησε.
Αλλά το βασικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επεκτείνει τη βάση των επενδυτών της, ενώ οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να περιορίζονται στις ικανότητές τους να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα με το ανώτατο όριο που επέβαλε η ΕΚΤ.
Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019, η HSBC βλέπει τον κίνδυνο να γίνουν πρόωρα, εν μέρει λόγω των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για τις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά και για τον προϋπολογισμό.
Η HSBC δηλώνει "ουδέτερη" στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται ότι δείχνει και η ελληνική αγορά.
Η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες είναι περιορισμένο.
Η άποψη της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές δείχνει μεικτή, με τις θετικές τάσεις στην οικονομία να αντισταθμίζονται από τις αμφιβολίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, πριν η αγορά υιοθετήσει θετικότερη στάση για τη χώρα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης