Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αιχμές Τζανακόπουλου κατά Στουρνάρα - Θωρακισμένες οι τράπεζες, ρηχό το Χ.Α.

Αιχμές Τζανακόπουλου κατά Στουρνάρα - Θωρακισμένες οι τράπεζες, ρηχό το Χ.Α.
Κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Το πρόβλημα είναι το εξής, όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλά και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, και όταν πρέπει να μιλήσει, σιωπά.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει ο κ. Στουρνάρας να εξηγήσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιλύσει» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Όσον αφορά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δέχονται νέες πιέσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας, «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών.
Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.
Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθεαυτές, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, τόνισε, ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτή τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

«Όμηρος του Σαμαρά ο Κ. Μητσοτάκης»

Την θέση ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Καβάλα και τις τοποθετήσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πλέον και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της ΝΔ.
Το έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του εντός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετείται και λειτουργεί ως πραγματικός αρχηγός αυτού του κόμματος.
Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πολιτικές τοποθετήσεις αρμόζουν σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην Πρωθυπουργό.
Επομένως, εκεί υπάρχει ένα θέμα για τη ΝΔ που πρέπει να το δει.
Ούτως ή άλλως φαίνεται ότι η μετάλλαξη της ΝΔ είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα.
Βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική αρία φυλή.
Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, δημιουργούν ζήτημα και για τη ΝΔ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρό του» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτήθηκε και για τις πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή και την κρίση στις σχέσεις Ιταλίας – Ευρώπης.
«Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να αυξήσει κατά περίπου 1,5% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2019, αυτό έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, και νομίζω ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων γιατί υπήρχε ανασφάλεια και αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει την ανάγκη και τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος, ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα.
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Από εκεί και πέρα το ζήτημα του τρόπου που εξελίσσεται η διαφωνία της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της ΕΕ.
Πολλές φορές έχουμε πει ότι χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα αλλά θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να συγκρίνονται οι δύο χώρες.
«Η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ήταν πλήρως εκτός αγορών, αυτή τη στιγμή κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη βεβαίως.
Αυτό που οι Ιταλοί επιχειρούν με τον προϋπολογισμό εμείς το έχουμε ήδη πράξει, ανεξαρτήτως του ότι ο δικός μας προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός.
Δημιουργεί χώρο για να κάνουμε επεμβατική πολιτική.
Έχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του δημοσίου και να μπορούμε να πετυχαίνουμε το 3,5 του πρωτογενούς πλεονάσματος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης