Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Σοβαρή επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2018, στην Ελλάδα

tags :
ΙΟΒΕ: Σοβαρή επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2018, στην Ελλάδα
Η επιδείνωση συνδέεται με την υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές
Τον Σεπτέμβριο, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί αρκετά στο σύνολο της οικονομίας – όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη - και διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες, (από 105,3 τον Ιούλιο).
Πρόκειται πάντως για επίδοση που κινείται στα περυσινά επίπεδα (100,8 μον.)
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά.
Πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά μήνα που η χώρα κινείται εκτός προγράμματος στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμένες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συμβατή με την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ.
 

Επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία, με μικρή άνοδο όμως στις προβλέψεις για την παραγωγή

Ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύεται των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Οι δύο δείκτες άλλωστε είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής.
Άλλωστε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο ήταν οριακά θετική (+0,7%) σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1,5%.
Έτσι λοιπόν ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα έναντι του Ιουλίου, στις 104,5 (από 105,9) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περυσινό (104,4 μον.).
Τα ζητήματα προστατευτισμού και οι εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντίμετρα – π.χ, από την Κίνα ή την ΕΕ - και αναδιάταξη του
παγκόσμιου ανταγωνισμού. Συνεχώς ανακοινώνονται αποφάσεις σε μία αλληλουχία ενεργειών οι οποίες δεν έχουν ισορροπήσει.
Έτσι για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Κίνας για ελάφρυνση των δασμών σε 1.585 εισαγόμενα προϊόντα από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να συνδράμει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναμένεται να τονώσει τις εξαγωγές προς αυτή την αγορά.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να προβούν σε απόσυρση όλων των δασμών και λοιπών περιορισμών στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει σε αντίστοιχη κίνηση.
Συνεπώς, είναι μια αρκετά ρευστή περίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια.
 

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο - χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά +19,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.
Υπενθυμίζουμε ότι και τους προηγούμενους μήνες οι μεταβολές των εξαγωγικών βιομηχανικών προϊόντων ήταν θετικές, ενώ, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.
Αντίθετα, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί αλλά κατά πολύ λιγότερο την ίδια περίοδο (7,3%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί από €10.460 εκατ. στα €9.748 εκατ., δηλαδή κατά -6,8%, περισσότερο από το αντίστοιχο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων (-4,6%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης