Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος χρήσης κρατικών κεφαλαίων διαλύει τις τραπεζικές μετοχές και τρομοκρατεί τους κατόχους ομολόγων – Πλησιάζει στο 5% η 10ετία

Ο κίνδυνος χρήσης κρατικών κεφαλαίων διαλύει τις τραπεζικές μετοχές και τρομοκρατεί τους κατόχους ομολόγων – Πλησιάζει στο 5% η 10ετία
Όλη αυτή η εικόνα μεταφράζεται σε εξελισσόμενο συστημικό πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων….οι αγορές δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και το κράτος.
Ο κίνδυνος χρήσης κρατικών κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες διαλύει τις τραπεζικές μετοχές και τρομοκρατεί τους κατόχους ομολόγων εγκλωβίζοντας τα ελληνικά assets σε καθοδικό σπιράλ.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά αδύναμος κρίκος ειδικά σε μια συγκυρία όπου οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει ερμητικά.
Το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη οπότε οι αγορές με αφορμή την Ιταλία έκλεισαν βίαια τις πόρτες στο ελληνικό δημόσιο.
Η επιδείνωση στην Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την Ιταλία και αυτό αποδεικνύει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα.
Η επιδείνωση σε Πορτογαλία ή Κύπρο είναι πολύ οριακή.
Τα ελληνικά ομολόγα δέχονται συνεχείς πιέσεις από ρευστοποιήσεις και πλέον το 10ετές ομόλογο πλησιάζει σε απόδοση το 5% βρίσκεται ήδη στο 4,66%.
Οι ελληνικές τράπεζες, χρειάζονται κεφάλαια έστω και μέσω ομολογιακών εκδόσεων tier 2 αλλά κεφάλαια από τις αγορές είναι αδύνατο να βρεθούν.
Ο κίνδυνος λοιπόν οι τράπεζες να προσφύγουν στο κράτος για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες είναι μεγάλος.
Αν και η Πειραιώς που εμφανίζεται να έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες έχει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2019 να βρει κεφάλαια, ωστόσο η ανησυχία της αγοράς είναι εύλογη μπορεί περισσότερες από μια τράπεζες να ζητήσουν κρατικά κεφάλαια.
Εάν μια τράπεζα ζητήσει κεφάλαια από το κράτος μέσω ομολόγων δεν κρατικοποιείται αλλά αποτελεί απόδειξη αδυναμίας.
Η προσφυγή στο κράτος θα οδηγήσει σε επιθετικά πλάνα αναδιάρθρωσης έρχονται δύσκολες ημέρες για τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα η ανακίνηση του θέματος συλλογικής λύσης στα προβληματικά δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και έκδοσης τραπεζικών ομολόγων περί τα 6 με 6,5 δισεκ. ευρώ που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου προκάλεσε μεγαλύτερη συσκότιση.
Εάν οι τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια και προσφύγουν στο κράτος για να καλύψουν ομολογιακές εκδόσεις και εάν το κράτος εγγυηθεί τα τραπεζικά ομόλογα σε ένα σχέδιο συλλογικής λύσης των NPEs…το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. τίθεται σε αμφισβήτηση.
Θα χρησιμοποιηθεί;
Εάν χρησιμοποιηθεί θα είναι απόδειξη αδυναμίας και οι κάτοχοι των ομολόγων ανησυχούν ότι τα δημόσια οικονομικά θα επιδεινωθούν, όπως ορθώς υποστηρίζει η Fitch.
Άρα τράπεζες, κεφάλαια, συλλογική λύση με κρατικές εγγυήσεις και χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος των 30 δισεκ. είναι ένα πλέγμα συγκοινωνούντων δοχείων.
Η κατάσταση έχει δραματικά επιδεινωθεί.
Οι τράπεζες έχουν αξία στο χρηματιστήριο 4,9 δισεκ. ευρώ πραγματική καταστροφή και το ελληνικό 10ετές ομόλογο του δημοσίου βρίσκεται στο 4,66% πλησιάζει το 5%.
Όλη αυτή η εικόνα μεταφράζεται σε εξελισσόμενο συστημικό πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων….οι αγορές δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και το κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης