Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cudmore (πρώην Lehman): Γιατί η Ιταλία τρομάζει τους επενδυτές – Το χρέος και η κόντρα με την Ευρωζώνη

Cudmore (πρώην Lehman): Γιατί η Ιταλία τρομάζει τους επενδυτές – Το χρέος και η κόντρα με την Ευρωζώνη
Δύσκολος ο συμβιβασμός μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης – Στα άκρα τραβούν την κόντρα και οι δύο πλευρές
Ως τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης η κόντρα της Ιταλίας με τους θεσμούς της ΕΕ για το ύψος του ελλείμματος του 2019 (σ.σ.: η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2,4% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό) είναι σαφώς ικανή να οδηγήσει σε καταστροφή αναφέρει ο πρώην trader της Lehman Brothers Mark Cudmore
Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί το χειρότερο, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις κρίσης στην Ευρωζώνη.
Βέβαια η Ιταλία (όπως και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ) έχει ένα βασικό μειονέκτημα: καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει κατορθώσει να ελέγξει το χρέος της, εάν δεν διαθέτει δικό της νόμισμα.
Το βασικό πρόβλημα της Ρώμης, πέραν από το παραπάνω, είναι τόσο το ύψος του χρέους της όσο και το ποσοστό % επί του ΑΕΠ.
Για παράδειγμα η Γαλλία έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ιταλία, αλλά ως οικονομία είναι μεγαλύτερη και κυρίως δεν έχει πρόβλημα με το χρέος της.
Το γαλλικό χρέος βρίσκεται χαμηλότερα από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το ιταλικό ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%20debt%20gdp%20shorter.jpg?itok=7ECisvtK

Μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή;
Μόνο σε περίπτωση που Ιταλία και Ευρωζώνης κατορθώσουν να αποδεχθούν από κοινού ότι εντός των επόμενων ετών το ιταλικό χρέος θα μειωθεί.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί οι επενδυτές να αρχίσουν να προσφέρουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στην Ιταλία, αν και αυτό θα γίνει σταδιακά.
Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, το ενδεχόμενο συμβιβασμού Ιταλίας – Ευρωζώνης δεν φαίνεται ορατό, με τους εκατέρωθεν διόλου ευγενικές δηλώσεις να μην έχουν σταματήσει.
Εάν οι δύο πλευρές δεν αποφασίσουν να έχουν μία πιο ήρεμη και κυρίως θετική επικοινωνία – διαπραγμάτευση όλα δείχνουν ότι οι αποδόσεις αλλά και τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης