Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη - Υποχωρεί από το υψηλό 7ετίας το 10ετές ΗΠΑ

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη - Υποχωρεί από το υψηλό 7ετίας το 10ετές ΗΠΑ
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018
(upd) Νευρικότητα καταγράφουν σήμερα (9/10/2018) οι δείκτες της Wall Street, παρά την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ από τα υψηλά 7ετίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2018 και του 2019, ενώ περιέκοψε και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα το 2019, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι ανησυχίες αυτές πιέζουν χαμηλότερα τον κλάδο της βιομηχανίας, που είναι «ευαίσθητος» σε θέματα του εμπορίου, με την Caterpillar να σημειώνει βαριές απώλειες 2,5%.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επανέλαβε σήμερα την απειλή του για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών συνολικής αξίας 267 δισ. δολ., αν η Κίνα αντιδράσει στα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε επίσης ότι η Κίνα δεν είναι ακόμη έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, ενώ γνωστοποίησε ότι δύο συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν με το Πεκίνο ματαιώθηκαν.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,1% στις 26.451 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.883 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.741 μονάδες.
Η άνοδος στις τεχνολογικές μετοχές αντισταθμίζει κάπως τις πιέσεις στον Nasdaq.
Οι μετοχές του Facebook και της Netflix ενισχύονται κατά 1% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ της Apple σημειώνει κέρδη 0,8%.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε νωρίτερα σήμερα στο 3,25% -το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από τα τέλη Απριλίου του 2011- ωστόσο μετά το άνοιγμα της Wall υποχωρεί στο 3,21%.


Σύμφωνα με τον αναλυτή Bill Gross η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων είναι απόρροια της απουσίας των ξένων αγοραστών.
«Οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες πρώην αγοραστές ομολόγων διάρκειας 10 ετών έχουν βγει από την αγορά εξαιτίας των αλλαγών στα κόστη αντιστάθμισης], λέει ο διαχειριστής του fund ομολόγων Janus Henderson Global Unconstrained.
«Για τις ασφαλιστικές εταιρείες στη Γερμανία/Ιαπωνία για παράδειγμα, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποδίδουν μόνο -0,1%.
Η απουσία αγορών από το εξωτερικό στα επίπεδα αυτά οδηγεί πιθανότατα χαμηλότερα τις τιμές των treasuries», εξήγησε.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η άνοδός τους αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, ενώ θα μπορούσε να πιέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα πως δεν θα είχε πρόβλημα με τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων από τώρα έως και τον Ιούνιο του 2019.
Όπως τόνισε ο Kaplan, η Fed πρέπει να συνεχίσει τις υπομονετικές και σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2019, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για 2%.
Ο Kaplan υπογράμμισε ακόμη ότι «βλέπει» μια ισχυρή χρονιά για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το τρέχον έτος, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σηματοδοτεί μια αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» όλων στρέφονται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018, με τις τράπεζες Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με δεδομένα της FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 19% για το γ’ τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης