Χρηματιστήριο

Με BofA, JPMorgan, Citi πιέσεις σε τράπεζες -8% και ΧΑ -2,43% στις 626 μον. – Ο στόχος των short οι 550 μον - Το 10ετές ομόλογο στο 4,59%

tags :
Με BofA, JPMorgan, Citi πιέσεις σε τράπεζες -8% και ΧΑ -2,43% στις 626 μον.  – Ο στόχος των short οι 550 μον - Το 10ετές ομόλογο στο 4,59%
Νέες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές - Έχει επιδεινωθεί όλη η εικόνα της αγοράς με το 10ετές ομόλογο στο 4,59%
(upd10) Νέες ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο απόρροια των πωλήσεων από J P Morgan, Citigroup και Bank of America Merrill Lynch και με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες -2,43% στις 626,17 μονάδες 
Ο στόχος των short είναι οι 550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη ενώ παρατηρήθηκαν ήπιες στηρίξεις όταν ενδοσυνεδριακά διολίσθησε προς τις 620 μονάδες 
Οι τράπεζες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με επίκεντρο την Πειραιώς που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως -9,67% για να περιοριστούν οι απώλειες στο -7,62%, η Εθνική από -6,19% στο -3,88% και η Eurobank από -6,07% στο -5,12%. 
Στο ίδιο αρνητικό σκηνικό συμμετείχαν και  δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Motor Oil -6,14%, ΕΧΑΕ -4,07%, Μυτιληναίος -3,88%, ΟΠΑΠ -2,09%, ΟΤΕ -1,82% κ.α.
Οι τραπεζικές μετοχές δεν κατάφεραν να κρατήσουν το θετικό πρόσημο καθώς αρχικά έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης μετά την εξαντλητική πτώση των προηγούμενων ημερών για να επιστρέψουν στην γνώριμη προβληματική εικόνα με εξαίρεση την Alpha Bank που αντέδρασε πιο ψύχραιμα
Αρχικά το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε ανοδικά απόρροια της  αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch και της θετικής έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Ο Γενικός Δείκτης με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κατέβαλε προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων χωρίς επιτυχία, καθώς η εμφάνιση των πωλητών ήταν τόσο άμεση  που μισή ώρα αργότερα έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη έως +1,20% και γύρισε σε αρνητικό πρόσημο
Περί τις 12:00 εντάθηκαν οι πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ με αποτέλεσμα είκοσι λεπτά αργότερα να παρασύρουν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας και κοντά σε απώλειες -2% 
Και ενώ έως τις 14:00 ο Γενικός Δείκτης είχε μετριάσει τις απώλειες επανεμφανίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς οι οποίες εντάθηκαν εκ νέου στις 15:25 με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο χαμηλό ημέρας κοντά στις 620 μονάδες .
Ηπιες αγοραστικές παρεμβάσεις απο την Alpha Bank αλλά και από την δεικτοβαρή Coca Cola δεν κατάφεραν να αλλάξουν την χρηματιστηριακή εικόνα. 
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 4 Οκτωβρίου η Lansdowne Partners αύξησε τη short θέση στην Eurobank στο 1,17% από 0,81% και στις 5 Οκτωβρίου άνοιξε short θέση για την Alpha Bank στο 0,51% και αύξησε την short θέση στην ΔΕΗ από 1,40% ΣΤΟ 1,50%.
Επίσης η Oceanwood Capital Management άνοιξε short θέση στην Εθνική σε ποσοστό 0,50% 
Με σύμβουλο την ισπανική εταιρεία Alantra η Eurobank θα προχωρήσει στην πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων ύψους 2 δισεκ. ευρώ. 
Ο κίνδυνος των τραπεζών να προσφύγουν στο κράτος για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς είναι αδύνατον να βρεθούν κεφάλαια μέσω νέων αυξήσεων ή εναλλακτικά μέσω ομολογιακών εκδόσεων tier 2 είναι μεγάλος.
Εάν μια τράπεζα ζητήσει κεφάλαια από το κράτος μέσω ομολόγων δεν κρατικοποιείται αλλά αποτελεί απόδειξη αδυναμίας.
Από την άλλη εάν το κράτος εγγυηθεί τα τραπεζικά ομόλογα σε ένα σχέδιο συλλογικής λύσης των NPEs…το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. τίθεται σε αμφισβήτηση καθώς μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στα δημόσια οικονομικά όπως ορθώς υποστηρίζει η Fitch.
Η κρίση μεταξύ της Ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν θα εξακολουθήσει να  επηρεάζει αρνητικά για αρκετή περίοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με τις βολές εκατέρωθεν να συνεχίζονται.
Άκρως αρνητικό παραμένει το κλίμα στα ομόλογα με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 4,59% και το ιταλικό στο 3,54% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 105 μονάδες βάσης
Σε τεχνικό επίπεδο στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 630 μονάδων ενώ βασική στήριξη αποτελεί η ζώνη των 560-550 μονάδων ενώ για τον Τραπεζικό η ζώνη των 460-450 μονάδων.
Με βάση ορισμένους σχεδιασμούς η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις 550 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -2,43% στις 626 μονάδες έχοντας υψηλό στις 649,50 μονάδες και χαμηλό στις 622,61 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ και όγκου 1,20 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ , ο ΟΠΑΠ 42,6 χιλ. τεμάχια αξίας 358,7 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 358 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σημαντικό θα είναι το επόμενο δεκαήμερο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 και 19 Οκτωβρίου καθώς τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι το brexit, μεταναστευτικό , Σκοπιανό
Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πληρέστερη εικόνα για τις εξελίξεις στα Σκόπια και θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές στη Βαυαρία το οποίο αποτέλεσμα  θα καθορίσει και την στήριξη της A. Merkel.
Μια πρώτη εικόνα από τη στάση του Βερολίνου θα έχει την ευκαιρία η κυβέρνηση να πληροφορηθεί από το Γερμανό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για τρεις ημέρες (10-12 Οκτωβρίου).
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο Al Sissi θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.
Η συνάντηση αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στο Λυβικό πέλαγος καθώς τόσο η  Αθήνα και οι Βρυξέλλες όσο και οι ενεργειακοί κολοσσοί ανά τον κόσμο ποντάρουν πολύ σε αυτές τις έρευνες καθώς θέλουν να λιγοστέψει η ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Το κλίμα στα Σκόπια είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τις καταγγελίες για απειλές, εκβιασμούς και χρηματισμούς να πέφτουν βροχή, καθώς την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να κριθεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση 8 ψήφων, ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να αποφευχθούν οι πρόορες εκλογές.
Η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Zaev να αναζητά άλλους οκτώ βουλευτές ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε  στο Μπαλί της Ινδονησίας από την μια αναδεικνύει το θλιβερό γεγονός ότι η χώρα μας έχασε εν καιρώ ειρήνης το ¼ του ΑΕΠ της και από την άλλη επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Το Ταμείο επιμένει στη διαθρωτική φύση του μέτρου κάτι που αναμένεται να καταστήσει σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου.
Επίσης στην επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο από τη μία πλευρά προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019, ενώ από την άλλη «κόβει με το μαχαίρι» την πρόβλεψή του για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας (2020-2023).
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η έκθεση του ΔΝΤ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως θετική ή στη χειρότερη περίπτωση ουδέτερη για την ελληνική οικονομία και με δεδομένο ότι – σε αντίθεση με προηγούμενες- απουσιάζουν οι αστερίσκοι και οι ειδικές αναφορές στην Ελλάδα.
Εν μέσω ανησυχιών στις αγορές ομολόγων λόγω της κλιμακούμενης κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διοργάνωση roadshows για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria με έκκληση ενδεχομένως στους Ιταλούς πολίτες να προχωρήσουν στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνομωσίας» ο επικεφαλής της Lega Nord, υποστήριξε ότι πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εάν εξετάσουν το οικονομικό μας πρόγραμμα τότε τα spreads των ομολόγων θα υποχωρήσουν
Η Ελλάδα παρουσιάζει τον υψηλότερο κίνδυνο για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Ο κύριος παράγοντας είναι το υψηλό απόθεμα του επίσημου εξωτερικού χρέους, το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποπληρώσει σταδιακά μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων .
Εάν η Ελλάδα αδυνατεί να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι πιστωτές της ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω  ελάφρυνση του χρέους.
Εάν αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια σταθερά ασθενική ανάπτυξη, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές και το κόστος παραμονής εντός της ζώνης του ευρώ, είναι υπερβολικά υψηλό.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,34%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 2.721,02 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,05% στις 26189 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,40%, ο CAC 40 στο +0,42%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικα στο +1,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,15%
Στην Wall Steeet o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,08%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,32% και το ETF GREC στο -2,21% ( 7,53 δολ.)

Επέστρεψαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες  - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -8%

Επέστρεψαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες μετά την αρχική σταθεροποιητική εικόνα 
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν η Πειραιώς -7,62% ,και ακολούθησαν Eurobank -5,12% και η Εθνική -3,88% ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5380 ευρώ με πτώση -3,88% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1720 ευρώ με πτώση -1,51% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1270 ευρώ με πτώση -7,62% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5000 ευρώ με πτώση -5,12% με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,96 ευρώ με πτώση -4,85% και με κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1316 ευρώ με πτώση -0,30%, με όγκο 153 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,75 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Στο επίκεντρο η Motor Oil -6,14%

Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα 
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Motor Oil, Jumbo, Viohalco , ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ ενώ με οριακό θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η ΑΔΜΗΕ
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,76 ευρώ με πτώση -0,15% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,6900 ευρώ με πτώση -1,82% και αποτίμηση 4,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2190 ευρώ με πτώση -0,89% και αποτίμηση 283 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5720 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 365 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4200 ευρώ με πτώση -2,09% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,69 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,06 με πτώση -1,65% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,04 ευρώ με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,40 ευρώ με πτώση -6,14% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,13 ευρώ με πτώση -3,90% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 10,90 ευρώ με πτώση -4,89% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,7700 ευρώ με πτώση -1,85% και με την κεφαλαιοποίηση στα 246 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0680 ευρώ με άνοδο +7,94% με την κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,59%, με την Ιταλία στο 3,54% με διαφορά spread 105 μ.β.

Αρνητικό παραμένει το κλίμα σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,59% λόγω Ιταλίας αλλά και της θολής λύσης για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Τα Ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο 3,54%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 105 μονάδων βάσης με fair value τις 110 μονάδες βάσης ενώ έχει φθάσει το spread έως τις 76 μονάδες βάσης στις 2/10/2018.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,91 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,01%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,58 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,35% με απόδοση αγοράς 3,38% και απόδοση πώλησης 3,33%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,80  μονάδες βάσης και απόδοση 3,55%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 94,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,15 μονάδες βάσης και απόδοση 4,57% με απόδοση αγοράς 4,59% και απόδοση πώλησης 4,55%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,35 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 84,21 μονάδες βάσης και απόδοση 5,38%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 84,22 μονάδες βάσης και απόδοση 5,41%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 404 μονάδες βάσης από 407 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα στην Ιταλία το 10ετές στο 3,54% - Ανήσυχες οι αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,54% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,51% και υψηλό το 3,71%, απόρροια της συνεχιζόμενης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
 Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.   
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/10/2018 στο 0,55% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,62% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,54% με χαμηλό ημέρας 3,51% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης