Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο για να διαφυλαχθούν οι αξίες του ΠΟΕ

Weidmann (Bundesbank): Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο για να διαφυλαχθούν οι αξίες του ΠΟΕ
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας δεν εξαρτάται τόσο από την εμπορική πολιτική, αλλά περισσότερο από το πόσο εξοικονομείται και πόσο επενδύεται στην εγχώρια αγορά, δήλωσε ο Jens Weidmann
Οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να μεταρρυθμίσουν την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο, ώστε να προστατεύσουν καλύτερα την πνευματική ιδιοκτησία και να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από επιχορηγήσεις, δήλωσε σήμερα (9/10/2018) ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Jens Weidmann.
Μιλώντας πριν από τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο Weidmann δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των αρχών του για το ελεύθερο, και βασισμένο σε κανόνες, εμπόριο.
«Αυτά περιλαμβάνουν ιδιαίτερα τη βελτίωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργούν οι κρατικές επιχειρήσεις και οι επιχορηγήσεις», ανέφερε ο Weidmann, σε συνέντευξή του στο «Reuters».
Τα κράτη μέλη του ΠΟΕ έχουν δεχτεί πιέσεις προκειμένου να μεταρρυθμίσουν τον οργανισμό, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, που επικρίνει βαθιά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, εμπόδισε τον επαναδιορισμό των δικαστών του ΠΟΕ και επέβαλε τεράστιους δασμούς στην Κίνα και σε άλλες χώρες.
Ο Weidmann ανέφερε ότι το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ένα άλλο σημείο τριβής με τον Trump, οφείλεται κυρίως στις αποφάσεις της αγοράς, στις τιμές της ενέργειας και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλότερες γερμανικές επενδύσεις θα συνέβαλαν ελάχιστα στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
«Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας δεν εξαρτάται τόσο από την εμπορική πολιτική, αλλά περισσότερο από το πόσο εξοικονομείται και πόσο επενδύεται στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Weidmann.
Ως εκ τούτου, οι δασμοί στις εισαγωγές δεν ήταν το κατάλληλο εργαλείο για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο μάλλον θα αυξηθεί λόγω των επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης