Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε φαύλο κύκλο η Wall Street – Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις αποδόσεις των ομολόγων

Σε φαύλο κύκλο η Wall Street – Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις αποδόσεις των ομολόγων
Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ μπορεί να πλήξει την αμερικανική οικονομία, καθώς αυξάνει άλλα κρίσιμα κόστη δανεισμού
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και η πτώση στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται εμφανές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον για ύφεση, αλλά για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.
Τα ομόλογα των ΗΠΑ λειτουργούν σαν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Αυτό σημαίνει ότι -σε αντίθεση π.χ. με τα ελληνικά ή τα ιταλικά- οι επενδυτές προτιμούν αμερικανικά ομόλογα από πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, όταν ανησυχούν για κάτι: είτε αυτό είναι η οικονομία, είτε οι γεωπολιτικές εντάσεις… κοκ.
Οι αποδόσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές των ομολόγων, συνεπώς σε περιόδους ανησυχίας ή αβεβαιότητας, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων… πέφτουν.
Την πρόσφατη άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων πυροδότησε λοιπόν η… αισιοδοξία, αισιοδοξία που ενίσχυσαν ορισμένα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.
Στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ διολίσθησε σε χαμηλό 49 ετών τον Σεπτέμβριο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να «απαντά» με μια άνοδο στο 3,24%, επίπεδο που δεν έχει σημειωθεί από τον Μάιο του 2011.
Όμως αυτή η αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία δεν θα έπρεπε να ωθήσει υψηλότερα και τις μετοχές;
Μάλλον όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποδόσεις των ομολόγων καθορίζουν πολλά και κρίσιμα επιτόκια δανεισμού -είτε πρόκειται για αγοραστές πρώτης κατοικίας είτε για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Επομένως, η αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γίνεται… δίκοπο μαχαίρι.
Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις, τόσο ακριβότερος καθίσταται ο δανεισμός για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Με αυτό στο μυαλό τους, οι επενδυτές προτίμησαν να απομακρυνθούν από τις μετοχές και ο δείκτης S&P 500 έχασε 1% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας.
Η ιδέα ότι η ανάπτυξη ωθεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, μόνο και μόνο για να έρθουν οι υψηλότερες αποδόσεις να επιβραδύνουν και πάλι την ανάπτυξη, θυμίζει λίγο… φαύλο κύκλο, αλλά είναι η κυκλική φύση της οικονομίας.
Από τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ήταν σχετικά χαμηλές, με εκείνη του 10ετούς να βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος σε επίπεδα κάτω του 3%, ενώ είχε διολισθήσει μόλις στο 1,4% τον Ιούλιο του 2016.
Αυτά τα επίπεδα διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως λόγω των μέτρων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και γιατί οι επενδυτές παρέμεναν επιφυλακτικοί απέναντι στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, ιδίως μετά το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη των ΗΠΑ… ζει και βασιλεύει, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 4,2% στο β’ τρίμηνο, πείθοντας ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι μια ύφεση δεν πρόκειται να έρθει σύντομα.
Έτσι, οι αποδόσεις ανεβαίνουν.
Στην πραγματικότητα, η ανησυχία των επενδυτών είναι τώρα εάν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της υπερθέρμανσης, κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ταχύτερο πληθωρισμό και θα πίεζε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Η αύξηση των αποδόσεων, ωστόσο, μπορεί να πλήξει την οικονομία, καθώς αυξάνει άλλα κρίσιμα κόστη δανεισμού.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επηρεάζει ειδικότερα τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων, τα επιτόκια των 30ετών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, τα ετήσια επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα δάνεια αυτοκινήτων, τα επιτόκια των φοιτητικών δανείων, τα επιτόκια των προσωπικών δανείων και τα αποταμιευτικά επιτόκια.
Τα επιτόκια των 30ετών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου βρίσκονται πάνω από το 4,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ενώ τα επιτόκια των 48μηνων δανείων νέων αυτοκινήτων έχουν ξεπεράσει το 5%, επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από το 2012.
Σπίτια και αυτοκίνητα παίζουν παραδοσιακά σημαντικό ρόλο στην αμερικανική οικονομία, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέφεραν μια σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους τον Σεπτέμβριο.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αλλά σημαντικές αλλαγές στην μία μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μια άλλη.
Εάν η τιμή του πετρελαίου, για παράδειγμα, πέσει, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθούν πιέσεις στα κέρδη των εταιρειών που αντλούν πετρέλαιο, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών, αλλά και το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Παρομοίως, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να έχουν έναν σημαντικό αντίκτυπο στις μετοχές, πείθοντας κάποιους επενδυτές να μετακινήσουν μέρος των χρημάτων τους προς τα ασφαλέστερα καταφύγια.
Αυτό θα μπορούσε τελικά να προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία στις… αρκούδες για να έρθουν να περικόψουν την αξία των μετοχών, αν και δύσκολα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολυετή bull market.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης