Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ron Paul Institute: Η νέα συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά δεν προστατεύει το ελεύθερο εμπόριο

Ron Paul Institute: Η νέα συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά δεν προστατεύει το ελεύθερο εμπόριο
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Ron Paul Institute for Peace & Prosperity, αντί να αντικαταστήσει το διαχειριζόμενο εμπόριο της NAFTA με πραγματικό ελεύθερο εμπόριο, η νέα συμφωνία USMCA επεκτείνει τον έλεγχο της κυβέρνησης στο εμπόριο
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και ο Καναδάς συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) με μια νέα συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA).
Δυστυχώς όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Ron Paul Institute for Peace & Prosperity, αντί να αντικαταστήσει το διαχειριζόμενο εμπόριο της NAFTA με πραγματικό ελεύθερο εμπόριο, η νέα συμφωνία USMCA επεκτείνει τον έλεγχο της κυβέρνησης στο εμπόριο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους "κανόνες καταγωγής" της USMCA, τουλάχιστον το 75% των εξαρτημάτων ενός αυτοκινήτου πρέπει να προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή το Μεξικό, προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί.
Αυτός είναι ο προστατευτισμός που αποσκοπεί στην αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων με τη χρήση υλικών από χώρες εκτός της Βόρειας Αμερικής.
Η USMCA απαιτεί επίσης το 40% με 45% του περιεχομένου ενός αυτοκινήτου να γίνεται από εργαζόμενους που κερδίζουν τουλάχιστον 16 δολάρια την ώρα.
Όπως όλοι οι μισθοί της κυβέρνησης, αυτή η απαίτηση θα αυξήσει τις τιμές και θα μειώσει την απασχόληση.
Η USMCA απαιτεί επίσης από το Μεξικό να εγκρίνει νομοθεσία που αναγνωρίζει το "δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων".
Με άλλα λόγια, αυτή η αποκαλούμενη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών υποχρεώνει το Μεξικό να εισάγει υποχρεωτικό συνδικαλιστικό καθεστώς σε αμερικανικό στυλ.
Εάν ο μεξικανός νομοθέτης δεν συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα επιβάλουν τιμολόγια στα μεξικανικά προϊόντα.
Η USMCA απαιτεί επίσης από τις τρεις χώρες να τηρούν τα πρότυπα των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
Έτσι, εάν οι γραφειοκράτες της ΔΟΕ δήλωσαν ότι οι νόμοι περί δικαιώματος στην εργασία παραβιάζουν «τα διεθνή πρότυπα εργασίας» επειδή αποδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίνουν το δικαίωμα στην εργασία δηλώνει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των υποχρεωτικών συνδικαλιστικών κρατών και χωρών, πρέπει να εξουδετερώσουν όλους τους νόμους περί δικαιώματος στην εργασία.
Η USMCA υποχρεώνει επίσης τις τρεις χώρες να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Αυτό ακούγεται ακίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να επιβάλει δαπανηρούς νέους κανονισμούς και φόρους, όπως ένα σύστημα cap-and-trade, στην Αμερική.
Η συμφωνία αυτή απαγορεύει επίσης τη χρήση της υποτίμησης του νομίσματος ως μέσο προσπάθειας να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο.
Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, καθώς καμία κεντρική τράπεζα ποτέ δεν θα αναγνωρίσει ότι υποτιμά το νόμισμα για να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο.
Φυσικά, δεδομένου ότι η ίδια η πράξη της δημιουργίας χρημάτων μειώνει την αξία της, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι κεντρικές τράπεζες από την υποτίμηση του νομίσματος είναι να τους εξαλείψουν.
Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι οι συντάκτες της USMCA επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τα χρήματα της ελεύθερης αγοράς.
Η παροχή νομίσματος θα χρησιμοποιηθεί πιθανώς για να δικαιολογήσει το συντονισμό της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Federal Reserve και των κεντρικών τραπεζών του Μεξικού και του Καναδά.
Αυτό θα οδηγήσει σε πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και σε παγκόσμιο πόλεμο συναλλάγματος, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν το Μεξικό και τον Καναδά για να βοηθήσουν την Fed να αντιμετωπίσει τον υποτιθέμενο χειρισμό νομισμάτων και τις προκλήσεις των άλλων χωρών για την κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.
Μια πραγματική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου απλώς θα μείωνε ή θα εξαλείψει τους δασμούς και άλλα εμπορικά εμπόδια.
Δεν υπαγορεύει τους μισθούς και τα εργασιακά πρότυπα ούτε απαιτεί διακυβερνητική συνεργασία για περιβαλλοντικά πρότυπα και νομισματική πολιτική.
Όσοι από εμάς υποστηρίζουμε το πραγματικό ελεύθερο εμπόριο δεν πρέπει να αφήνουν τους υποστηρικτές του USMCA να ξεφύγουν από την αξίωση ότι το USMCA έχει οτιδήποτε έχει να κάνει με το ελεύθερο εμπόριο.
Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τις δυνάμεις του προστατευτισμού που απειλούν να ξεκινήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο.
Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγχει τις οικονομικές μας δραστηριότητες μέσω κανονισμών, φόρων και (πρωτίστως) ελέγχου του νομίσματος μέσω νόμων κεντρικών τραπεζών και νόμιμων νόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης