Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ελούντα Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι για να συσφίξουν την ενεργειακή συμμαχία

Στην Ελούντα Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι για να συσφίξουν την ενεργειακή συμμαχία
«Λεονταρισμοί» από την Άγκυρα που στέλνει στη Μεσόγειο τον «Πορθητή»
Στην Ελούντα στρέφονται οι προβολείς της πολιτικής επικαιρότητας σήμερα,Τετάρτη  όπου πραγματοποιείται η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν οι εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στο Λυβικό πέλαγος.
Και η Αθήνα και οι Βρυξέλλες αλλά βεβαίως και οι ενεργειακοί κολοσσοί ανά τον κόσμο ποντάρουν πολύ σε αυτές τις έρευνες καθώς θέλουν να λιγοστέψει η ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Η Τουρκία αντιδρά έντονα στο θέμα της μονομερούς αναγνώρισης ΑΟΖ από την Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον εάν και πως θα συμπεριφερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Τις τελευταίες  μέρες πάντως έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να βγαίνει με τον «Πορθητή» στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, δήλωσε ότι στο τέλος αυτού του μήνα το γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο στη Μεσόγειο στο οποίο πρόκειται να κάνει γεωτρήσεις το γεωτρύπανο «Πορθητής» όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι δεν είναι γνωστό. Μένει να δούμε αν η Τουρκία θα μείνει στους γνωστούς «λεονταρισμούς» ή θα επιχειρήσει να κάνει τις έρευνές της σε περιοχή εντός της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, γεγονός το οποίο θα δοκιμάσει τις αντοχές τόσο της Κυπριακής όσο και της ελληνικής πλευράς.
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία έχει στείλει έξι υποβρύχιά της για περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο κάτι που πονοκεφαλιάζει το ΝΑΤΟ μετά τον άξονα Μόσχας - Άγκυρας που τείνει να δημιουργηθεί.

Η εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ ψηλά στην ατζέντα

Η επιλογή της Ελούντας ως τόπο για την τριμερή συνάντηση προκάλεσε συζητήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο καθώς ορισμένοι έβλεπαν πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, προσπάθεια του πρωθυπουργού να παραπέμψει στον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε αναδείξει τη συγκεκριμένη μαγευτική περιοχή της Κρήτης και την είχε επιλέξει όχι μόνο ως τόπο διακοπών αλλά και ως τόπο διεθνών συναντήσεων.
Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και ο συντονισμός των δύο χωρών, Ελλάδας - Κύπρου στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη σήμερα στην Ελούντα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Αναστασιάδη που βρίσκονται στην Κρήτη καθώς συμμετέχουν αμφότεροι στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου.
Οι διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι. Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται επίσης η διμερής οικονομική συνεργασία με έμφαση στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο.
Η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.  
Η τριμερής συνάντηση ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας το οποίο θα ξεκινήσει στις 13:45 ενώ αναμένεται να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

- Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου
- Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI  Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας
- Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης