Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall, στο -1,88% o Dow λόγω τεχνολογίας - Βαριές απώλειες στην Ευρώπη, βουτιά -2,21% για DAX

Ισχυρές πιέσεις στη Wall, στο -1,88% o Dow λόγω τεχνολογίας - Βαριές απώλειες στην Ευρώπη, βουτιά -2,21% για DAX
Ισχυρές πιέσεις στον δείκτη Nasdaq ασκούν οι τεχνολογικές μετοχές «FAANG»
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα (10/10/2018) η Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να «βουλιάζουν», καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 7ετίας.
Περί τις 21:34, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,88% στις 25.933 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,9% στις 2.824 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 2,3% χαμηλότερα, στις 7.555 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq ασκούν οι τεχνολογικές μετοχές «FAANG», με το Facebook να σημειώνει πτώση 1,3%, την Amazon να καταγράφει «βουτιά» 3,7%, την Apple να υποχωρεί κατά 2%, τη Netflix να βουλιάζει κατά 5,1% και την Alphabet -μητρική της Google- να διαπραγμετεύται με πτώση 2,2%.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 2,3 μονάδων βάσης, στο 3,24%, μια «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 του 3,25%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σημειώνοντας άνοδο στο 2,89%.


Στη σημερινή άνοδο των αποδόσεων συμβάλλουν ορισμένα νέα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακάμπτοντας από την απροσδόκητη πτώση που σημείωσαν τον Αύγουστο, που ήταν η πρώτη πτώση σε διάστημα 1,5 έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,6%, ελαφρώς κάτω των εκτιμήσεων.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού -που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και τις υπηρεσίες εμπορίου- ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του Αυγούστου.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,9%, όσο και τον Αύγουστο.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία συμβάλλουν και στην αύξηση των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι οι θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας απαιτούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Ο Williams δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «έχει επιτύχει τους διπλούς στόχους της όσον αφορά τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών όπως δεν είχε κάνει ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει πολύ καλά».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Νέας Υόρκης βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τις πρόσφατες δηλώσεις των υπολοίπων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την οικονομία, καθώς και τη διάθεση που υπάρχει για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» όλων στρέφονται στην περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018, με τις τράπεζες Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με δεδομένα της FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 19% για το γ’ τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 25%.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές 

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, με τους κλάδους τεχνολογίας και εξόρυξης να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 1,61% στις 366,93 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,21% κι έκλεισε στις 11.712,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,27%% στις 7.145,74 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,11% κι έκλεισε στις 5.206,22 μονάδες.


Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σήμερα σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, στο 1,8% (από 2,3%) για το 2018 και στο 1,8% (από 2,1%) για το 2019.
Ως βασικό κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, που θα μπορούσε να βλάψει τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από το Brexit και τις αναδυόμενες αγορές.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,71% κι έκλεισε στις 19.719,04 μονάδες.
H ιταλική κυβέρνηση οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό και τον στόχο του ελλείμματος για το 2019, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών.
O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση.
Παρ' όλα αυτά, η αγορά των ιταλικών ομολόγων ανέκαμψε περαιτέρω σήμερα, αν και μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών η απόδοση του 10ετούς σημειώνει άνοδο και διαμορφώνεται στο 3,54%.
Τις εντονότερες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι τεχνολογίας και πρώτων υλών, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2018 και του 2019, ενώ περιέκοψε και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα το 2019, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελών αγαθών, καθώς η Morgan Stanley τον υποβάθμισε σε «underweight».
Η μετοχή της LVMH διολίσθησε κατά 7,1%, η Christian Dior κατέγραψε απώλειες 5,8%, ενώ η Kering «βούλιαξε» κατά 9,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης