Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη πτώση στις ευρωαγορές, λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών - Στο -2,21% ο DAX

Μεγάλη πτώση στις ευρωαγορές, λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών - Στο -2,21% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 1,61% στις 366,93 μονάδες
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα (10/10/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, με τους κλάδους τεχνολογίας και εξόρυξης να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 1,61% στις 366,93 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,21% κι έκλεισε στις 11.712,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,27%% στις 7.145,74 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,11% κι έκλεισε στις 5.206,22 μονάδες.




Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σήμερα σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, στο 1,8% (από 2,3%) για το 2018 και στο 1,8% (από 2,1%) για το 2019.
Ως βασικό κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, που θα μπορούσε να βλάψει τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από το Brexit και τις αναδυόμενες αγορές.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,71% κι έκλεισε στις 19.719,04 μονάδες.


H ιταλική κυβέρνηση οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό και τον στόχο του ελλείμματος για το 2019, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών.
O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση.
Παρ' όλα αυτά, η αγορά των ιταλικών ομολόγων ανέκαμψε περαιτέρω σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,53%.
Τις εντονότερες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι τεχνολογίας και πρώτων υλών, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2018 και του 2019, ενώ περιέκοψε και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα το 2019, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελών αγαθών, καθώς η Morgan Stanley τον υποβάθμισε σε «underweight».
Η μετοχή της LVMH διολίσθησε κατά 7,1%, η Christian Dior κατέγραψε απώλειες 5,8%, ενώ η Kering «βούλιαξε» κατά 9,6%.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, περαιτέρω ενίσχυση σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η τριμηνιαία ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 0,6%.
Ωστόσο, το ΑΕΠ της Βρετανίας παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε σημειωθεί αύξηση κατά 0,4%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αύξηση 0,1%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης