Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρή άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.193,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Μικρή άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.193,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 1,90 δολ. στα 1.193,40 δολ. ανά ουγγιά
Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα (10/10/2018) ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επωφελήθηκε από την ήπια αποδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και από τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, που έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τις προοπτικές ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,7% το 2018 και το 2019, από 3,9% προηγουμένως.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να παραμένει κοντά σε υψηλά 7ετίας.
Στη σημερινή άνοδο των αποδόσεων συμβάλλουν ορισμένα νέα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακάμπτοντας από την απροσδόκητη πτώση που σημείωσαν τον Αύγουστο, που ήταν η πρώτη πτώση σε διάστημα 1,5 έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,6%, ελαφρώς κάτω των εκτιμήσεων.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού -που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και τις υπηρεσίες εμπορίου- ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του Αυγούστου.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,9%, όσο και τον Αύγουστο.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία συμβάλλουν και στην αύξηση των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι οι θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας απαιτούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Ο Williams δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει επιτύχει τους διπλούς στόχους της όσον αφορά τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών όπως δεν είχε κάνει ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει πολύ καλά».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Νέας Υόρκης βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τις πρόσφατες δηλώσεις των υπολοίπων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την οικονομία, καθώς και τη διάθεση που υπάρχει για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,2% ή 1,90 δολ. στα 1.193,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,2% στις 95,5 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,153 δολ.
Η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 13% από τον Απρίλιο, καθώς το ενδυναμωμένο δολάριο και η αυξανόμενη απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ωθούν σε πώληση του πολύτιμου μετάλλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης