Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση από Conte και Di Maio κατά της Fitch: «Κάνετε λάθος, θα τα καταφέρουμε»

Επίθεση από Conte και Di Maio κατά της Fitch: «Κάνετε λάθος, θα τα καταφέρουμε»
«Θα αποδείξουμε ότι πράττουμε το σωστό», τονίζει η ιταλική κυβέρνηση
Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος θεωρεί ως λανθασμένους τους δημοσιονομικούς στόχους που αναφέρονται στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019.
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio, ο οποίος τόνισε, με αρκετά ειρωνικό τρόπο, «είναι καλό, όλοι όσοι είχαν προβιβάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να απορρίπτουν την σημερινή».
Ακολούθησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Conte, ο οποίος υποστήριξε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας, θα αλλάξει γνώμη.
Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή μας.
Ένας διαφορετικός προϋπολογισμός θα έφερνε μια ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής εταιριών του δημοσίου, τόνισε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε, για μία ακόμη φορά, για τον ιταλικό προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση στην Κομισιόν επιβεβαιώνει την κίνηση της Fitch να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook για τις αξιολογήσεις (ΒΒΒ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) της Ιταλίας τον περασμένο Αύγουστο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το έλλειμμα της τάξεως του 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 (έναντι 0,8% το 2018), έναντι πρόβλεψης για 2,2% από πλευράς Fitch τον Αύγουστο, θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους, πέραν του 2019.
Το ποσοστό είναι κατά 1,4% υψηλότερο των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την Ιταλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο οίκος, δεν αναμένεται η κυβέρνηση Λέγκας του Βορρά-Κινήματος Πέντε Αστέρων να αλλάξει ουσιαστικά τον στόχο του για το 2019.
«Όπως και στην ανασκόπηση της 31ης Αυγούστου, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών θα αποτελέσει τον κύριο περιορισμό του βαθμού δημοσιονομικής επέκτασης», σχολιάζεται.
Η Fitch «βλέπει» το ιταλικό δημόσιο χρέος στο 129,8% του ΑΕΠ το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ποσοστό 126,7%, αλλά και χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ (1,2% το 2019 και 0,9% το 2020, έναντι 1,5% και 1,6% προηγουμένως).
Επίσης, τα διαρθρωτικά εμπόδια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 3% του ΑΕΠ, από το σημερινό 1,9%, μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης