Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nedbank: Διόρθωση 30% σε Wall και διεθνώς αν αυξηθεί το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ

Nedbank: Διόρθωση 30% σε Wall και διεθνώς αν αυξηθεί το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ
Για σημαντική διόρθωση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές προειδοποιούν αναλυτές της Nedbank
Η Wall Street όπως και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, κινδυνεύουν με διόρθωση της τάξεως του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω το πραγματικό επιτόκιο της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποιούν οι αναλυτές (Neels Heyneke και Mehul Daya) της Nedbank.
Όπως αναφέρουν σε σημείωμα προς τους πελάτες, πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή που η νομισματική πολιτική συσφίγγεται, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, στις περιπτώσεις που το επίπεδο των (βραχυπρόθεσμων) πραγματικών επιτοκίων ξεπέρασε το «επιτρεπτό» όριο, «έσπασε» η θετική συσχέτιση μεταξύ πραγματικών επιτοκίων, 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ και του χρηματιστηριακού δείκτη-βαρόμετρου S&P 500.
Η συσχέτιση επιβραδύνθηκε και, στη συνέχεια, αντιστράφηκε σε αρνητική, επιφέροντας απώλειες στη Wall Street, επισημαίνεται.
«Αυτή τη φορά τα πράγματα δε θα είναι διαφορετικά», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, με βάση τα τρέχοντα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, το καίριο εύρος επιτοκίων κατά το οποίο η παραπάνω συσχέτιση θα φθαρεί και επακόλουθα θα αντιστραφεί, εντοπίζονται στο 2,70%-3%.
Επί του παρόντος, το επίπεδο πραγματικών επιτοκίων για την αμερικανική οικονομία διαμορφώνεται στο 2,64% (στο 2,%-2,25% το εύρος επιτοκίων που έχει ορίσει η Federal Reserve), ελάχιστα χαμηλότερα από τα «επικίνδυνα» επίπεδα.
Η Nedbank εκτιμά πως το επιτόκιο θα ενισχυθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα μία διόρθωση μεταξύ 20% και 30% στις παγκόσμιες αγορές (με βάση τον δείκτη MSCI World Index).
Σε ό,τι αφορά στη Wall Street, αναμένεται να υποχωρήσει στις 1.821 μονάδες, πάνω από 30% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης