Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς το περίπλοκο γεωπολιτικό πόκερ του Πακιστάν μπορεί να «ανάψει» το φυτίλι του πολέμου στην ΝΑ Ασία

tags :
Πώς το περίπλοκο γεωπολιτικό πόκερ του Πακιστάν μπορεί να «ανάψει» το φυτίλι του πολέμου στην ΝΑ Ασία
Απελπισμένο για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης που τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση του χρέους με την Κίνα, το Πακιστάν παίζει ένα πολύπλοκο παιχνίδι πόκερ
Απελπισμένο για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης που τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση του χρέους με την Κίνα, το Πακιστάν παίζει ένα πολύπλοκο παιχνίδι πόκερ που θα μπορούσε να δώσει στη Σαουδική Αραβία μια στρατηγική νίκη στη διαμάχη της με το Ιράν.
Οι κινήσεις του Πακιστάν απειλούν κινεζικές επενδύσεις 60 δις. δολαρίων στον Πακιστανικό Οικονομικό Διάδρομο του Πακιστάν (CPEC), που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της κινεζικής πρωτοβουλίας «One Belt One Road».
Θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τις κινεζικές ελπίδες να δημιουργήσουν μια δεύτερη χερσαία διαδρομή προς το Ιράν, βασικό κόμβο των μεταφορικών συνδέσεων της Κίνας προς την Ευρώπη.
Τέλος, δίνουν στη Σαουδική Αραβία εξέχουσα θέση στο κινεζικό χρηματοδοτούμενο λιμάνι του Gwadar που θα εξασθενίσει σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να ανταγωνίζεται το λιμάνι του Chabahar που υποστηρίζεται από την Ινδία.
Από κοινού, στις κινήσεις αυτές ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει πολεμική σύρραξη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη συμμετοχή όχι μόνο του Πακιστάν αλλά και την Κίνας.
Η πρώτη κίνηση του Πακιστάν έγινε εμφανής στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 με την αποτυχία της κυβέρνησης να εγκρίνει εκταμιεύσεις για έργα οδοποιίας που έχουν ήδη πληγεί από καθυστερήσεις στις κινεζικές εγκρίσεις που αποτελούν μέρος της δυτικής διαδρομής του CPEC, συνδέοντας την επαρχία Balochistan με την ταραγμένη περιοχή του Xinjiang στη βορειοδυτική Κίνα.
Με τον τρόπο αυτό, το Πακιστάν στόχευε σιωπηρώς σε μια βασική παράμετρο του Πεκίνου για τη δημιουργία του CPEC.
Την ειρήνευση του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού του Xinjiang μέσω ενός συνδυασμού οικονομικής ανάπτυξης που ενισχύεται από το εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα μέσω του CPEC, καθώς και από τη βίαιη καταστολή και τη μαζική επανεκπαίδευση.
Ο πακιστανός υπουργός Σιδηροδρόμων Sheikh Rashid, σε μια ακόμη προσπάθεια να ελεγχθούν οι  δαπάνες της κυβέρνησης του Πακιστάν, οι οποίες με το τρέχοντα ρυθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, έχει περικόψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου του Πακιστάν, βασικό πυλώνα του CPEC.
Ο κ. Rashid σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω το προϋπολογισμό κατά επιπλέον δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό ήρθαν μετά την επικράτηση κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρωθυπουργού Imran Khan, τον Ιούλιο του 2018.
Η κριτική του  PTI περιλάμβανε την καταγγελία των κινεζικών χρηματοδοτούμενων έργων υποδομών σε τρεις πόλεις του Πουντζάμπ ως σπατάλη κεφαλαίων που θα μπορούσαν να επενδυθούν καλύτερα στις κοινωνικές δαπάνες.
Οι ακτιβιστές του PTI πρότειναν ότι τα σχέδια είχαν συμπεριλάβει διεφθαρμένες πρακτικές.
Η τελική κίνηση του Πακιστάν ήταν να προσκαλέσει τη Σαουδική Αραβία να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο στο Gwadar και να επενδύσει στην εξόρυξη στην περιοχή του Balochistan.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το Ισλαμαμπάντ και το Γκουαντάρ για να συζητήσουν τη συμφωνία που θα συνεπαγόταν επίσης μεταγενέστερες πληρωμές για παραδόσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν και δημιουργία ενός στρατηγικού πετρελαϊκού αποθέματος κοντά στα σύνορα του Ιράν.
«Η κυβέρνηση της κυβέρνησης φέρνει τη Σαουδική Αραβία πιο κοντά στο Γκουαντάρ, με άλλα λόγια, το σκληρό σουνί-ουαχάμπι κράτος θα είναι πιο κοντά από ποτέ στα ιρανικά σύνορα, κάτι που μάλλον θα εξοργίσει την Τεχεράνη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας του Πακιστάν  Hasil Khan Bizenjo.
Το παιχνίδι πόκερ του Πακιστάν ισοδυναμεί με ένα ριψοκίνδυνο παίγνιο που εξυπηρετεί πακιστανικούς και τους σκοπούς της Σαουδικής Αραβίας, θέτει την Κίνα σε πολύ δύσκολη θέση και θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνη ένταση κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Ιράν και είναι πιθανό να προκαλέσει ιρανικές αντιθέσεις .
Κινδυνεύει επίσης να θέσει το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που εξαρτώνται οικονομικά από την Κίνα με διάφορους τρόπους, σε μια δύσκολη θέση.
Η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας υπόσχεται επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και ανακούφιση του ισοζυγίου πληρωμών.
Ένα διυλιστήριο στην Gwadar θα εξυπηρετεί το στόχο της Σαουδικής Αραβίας να αποτρέψει το λιμάνι της Ινδίας  Chabahar, που έχει τη στήριξη του Ιράν να καταστεί ένα ισχυρός  κόμβος στην Αραβική Θάλασσα, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν για την επιβολή κυρώσεων για να καταπνίξουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
To think tank της Σαουδικής Αραβίας, το Διεθνές Ινστιτούτο για την ιρανική Σπουδών, παλαιότερα γνωστό ως Κέντρο Περσικό Κόλπο για ιρανικής Σπουδών (AGCIS) που πιστεύεται ότι υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχος Mohammed bin Salman, υποστήριξε το 2017 σε μια μελέτη του ότι το λιμάνι του  Chabahar θέτει «μια άμεση απειλή για τα κράτη του Αραβικού Κόλπου» και «κάλεσε για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης».
Συντάχθηκε από τον Mohammed Hassan Husseinbor, έναν ιρανό πολιτικό ερευνητής από το Βαλουχιστάν, η μελέτη προειδοποιεί ότι Chabahar θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του πετρελαίου του  στην Ινδία εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας, την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, και θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στον Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο κ. Husseinbor πρότεινε ότι η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για μια εξέγερση στο Βαλουχιστάν στο Ιράν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντίμετρο.
Σημειώνοντας τις απέραντες εκτάσεις του Σιστάν και Baluchestan επαρχία του Ιράν, ο κ Husseinbor συνέχισε λέγοντας ότι «θα ήταν μια τεράστια πρόκληση, αν όχι αδύνατο, για την ιρανική κυβέρνηση να προστατεύσει αυτά σε μεγάλες αποστάσεις και να εξασφαλίσει Chabahar στο πρόσωπο της ευρείας αντιπολίτευσης του Βαλουχιστάν, ιδιαίτερα αν αυτή η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τους περιφερειακούς αντιπάλους και τις παγκόσμιες αντιπάλους του Ιράν».
Ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ Donald J. Trump, John Bolton, πέρυσι, προτού αναλάβει καθήκοντα, συνέταξε κατόπιν αιτήματος του τότε στρατηγικού συμβούλου του κ. Trump, Steve Bannon, ένα σχέδιο που προέβλεπε την αμερικανική υποστήριξη «για τη δημοκρατική ιρανική αντιπολίτευση» το Βαλουχιστάν και την επαρχία Σιστάν και Μπαλοχιστάν του Ιράν.
Όλα αυτά δεν αποτελούν καλό σημείο για το CPEC.
Η Κίνα ενδέχεται να είναι σε θέση να βοηθήσει το Πακιστάν βελτιώνοντας τους εμπορικούς όρους για τα έργα που σχετίζονται με το CPEC και το πακιστανικό χρέος, καθώς επίσης και να διευκολύνει την πρόσβαση του Πακιστάν στην κινεζική αγορά.
Εντούτοις, η Κίνα είναι πιθανό να βρει πολύ πιο δύσκολο να αποτρέψει τον Σαουδάραβο-Ιρανικό ανταγωνισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο στο κατώφλι της...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης