Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Άλμα 40% των εισπράξεων από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Άλμα 40% των εισπράξεων από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα αυξηθούν έως και 50%
Το φαινόμενο Airbnb και οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν τονώσει την κτηματαγορά αλλά και τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 είναι αυξημένα πάνω από 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 204,63 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου έναντι 145,30 εκατ. ευρώ που είχαν εισρεύσει τον αντίστοιχο μήνα του 2017.  
Φέτος τον Ιούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες και είχε γίνει γνωστό ότι αυτές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το 2019 θα ενεργοποιηθούν για τους φόρους μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 16,33 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές του 2019, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα.
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα αυξηθούν έως και 50%.  
Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην Κερατέα επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.701 ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019 για το ίδιο ακίνητο ο φόρος εκτοξεύεται σε 2.551,50 ευρώ, με αύξηση 50%.
Στα συμβολαιογραφεία υπάρχει έντονη κινητικότητα και όπως λένε οι συμβολαιογράφοι τα περισσότερα συμβόλαια για αγοραπωλησίες και γονικές παροχές αναμένεται να υπογραφούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι θα επισπεύσουν την αγορά ή τη μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν.
Άλλωστε το 2019 προβλέπεται να υπάρξει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις μεγαλύτερες ανατροπές να αναμένονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες στις οποίες οι τιμές ζώνης στην πρόσφατη αναπροσαρμογή κρατήθηκαν χαμηλά στα επίπεδα των 500, 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να μην πάρει φωτιά ο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μια αλλαγή στις αντικειμενικές αναμένεται το καλοκαίρι του 2020 ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.  
Συνολικά στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 24,38 δις. ευρώ αυξημένα κατά 1,25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Η υπέρβαση από το στόχο όπως αναφέρεται και στην έκθεση της ΑΑΔΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις ρυθμίσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS