Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η λύση των κρατικών κεφαλαίων στην Πειραιώς έχει εξεταστεί και στον SSM – To δημόσιο δίνει 500 εκατ με ομόλογο και αποκτάει το… 58%

Η λύση των κρατικών κεφαλαίων στην Πειραιώς έχει εξεταστεί και στον SSM – To δημόσιο δίνει 500 εκατ με ομόλογο και αποκτάει το… 58%
Άπαξ και η Πειραιώς εμπορικά, εποπτικά και νομικά είναι βιώσιμη άρα ασφαλής για τους πελάτες και καταθέτες, το να αντλήσει κεφάλαια από το κράτος αποτελεί εναλλακτική λύση που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται.
(upd5)Ποια είναι η καλύτερη λύση άντλησης κεφαλαίων για την τράπεζα Πειραιώς;
Η Πειραιώς κακώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας χρηματιστηριακής – τραπεζικής κρίσης παρασύροντας και τις άλλες τράπεζες.
Όπως έχει τονίσει το bankingnews έχει δυνατότητα να αντλήσει νέα κεφάλαια 500 εκατ έως το τέλος του Καλοκαιριού του 2019.
Όμως η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών δείχνει ότι οι επενδυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν υπομονή να περιμένουν έως το Καλοκαίρι του 2019.
Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες – που τελούν υπό αιρέσεις – ότι private equity fund θα επενδύσει 500 εκατ ευρώ στην Πειραιώς.
Πραγματικά προκαλεί απορία πως ένας ιδιώτης επενδυτής θα επενδύσει 500 εκατ σε μια τράπεζα που λόγω της κάκιστης συγκυρίας εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 480 εκατ.
Το ακόμη πιο σημαντικό ποιος επενδυτής θα ρισκάρει να επενδύσει στην Ελλάδα, όχι στην Πειραιώς παίρνοντας μια απόδοση 6% ή 8% και με τον κίνδυνο μιας τραπεζικής αποσταθεροποίησης που θα υποχρεώσει τους επενδυτές να μετατρέψουν τα ομόλογα σε μετοχές (LMA).
Όταν το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δανειστεί, δεν μπορεί να δανειστεί και ελληνική τράπεζα.
Ένας ξένος επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα με μόνη δικλείδα ασφαλείας το επιτόκιο, όχι αυτό δεν είναι κίνητρο.
Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Πειραιώς;
Η λύση είναι η χρήση κρατικών κεφαλαίων.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο δηλαδή η Πειραιώς να πάρει κρατικά κεφάλαια όχι όμως μέσω αύξησης αλλά μέσω ομολογιακού tier 2.
Ο SSM δεν σχολιάζει μεμονωμένες τράπεζες αλλά αυτό το σχέδιο έχει εξεταστεί με βάση καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.

Ποια θα ήταν τα βήματα της Πειραιώς για να αντλήσει κεφάλαια από το δημόσιο;

1)Πριν από οποιαδήποτε βήμα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Πειραιώς είναι βιώσιμη τράπεζα.
Με τους υφιστάμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας η Πειραιώς είναι βιώσιμη, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια αλλά δείκτες στο 13,625% που είναι και το SREP την καθιστούν απόλυτα βιώσιμη.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας ή μη βιωσιμότητας για όσους παρακολουθούν στενά το banking είναι ζωτικής σημασίας.
Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση μιας βιώσιμης τράπεζας σε σχέση με μια μη βιώσιμη τράπεζα.
Βιώσιμη τράπεζα είναι η Πειραιώς που σημαίνει ότι δεν ενεργοποιείται η διαδικασία του bail in δηλαδή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Η Πειραιώς θα πρέπει να τονιστεί ότι μείωσε κατά 5 δισεκ. τα προβληματικά δάνεια όταν οι άλλες τράπεζες μαζί τα μείωσαν 6 δισεκ., διαθέτει ισχυρό δείκτη ρευστότητας και έχει αποπληρώσει τον ELA.
Επίσης η προσπάθεια εξυγίανσης συνεχίζεται και όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται.

2)Η Πειραιώς είναι βιώσιμη – όχι μόνο με την εμπορική σημασία του όρου αλλά την νομική που μας ενδιαφέρει – οπότε στο πλαίσιο της προληπτικής κεφαλαιακής ενίσχυσης ζητάει στήριξη από το ελληνικό κράτος όχι μέσω αύξησης κεφαλαίου αλλά μέσω έκδοσης ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με ένα επιτόκιο 7%-8%.
Το ομολογιακό δεν σηματοδοτεί dilution για τους μετόχους.

3)Εφόσον η Πειραιώς αποφασίσει να προσφύγει στο κράτος αυτομάτως ενεργοποιείται η διαδικασία περί κρατικής βοήθειας state aid.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα Πειραιώς επειδή λαμβάνει κρατική βοήθεια θα πρέπει να προβεί σε δύο σημαντικές κινήσεις που είναι υποχρεωτικές.
Α)Τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές 2 δισεκ. με τιμή μετατροπής 6 ευρώ υποχρεωτικά θα μετατραπούν σε μετοχές την τρέχουσα περίοδο και όχι το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς θα βρεθεί από 436 εκατ μετοχές με 775 εκατ μετοχές και το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ από 26% θα ελέγχει το 58% της Πειραιώς.
Η τιμή μετατροπής θα είναι τα 6 ευρώ και όχι η τιμή 1,10 ευρώ δηλαδή η τρέχουσα.
Η διαδικασία μετατροπής των cocos σε μετοχές θα είναι υποχρεωτική λόγω state aid.
B)Η Πειραιώς θα πρέπει προχωρήσει στην σύνταξη νέου πλάνου αναδιάρθρωσης – restructuring plan – όπου θα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο μείωσης του κόστους και προφανώς περαιτέρω συρρίκνωσης της τράπεζας.

4)Στο πλαίσιο της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης το ελληνικό κράτος κάτω από ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εισφέρει κεφάλαια σε βιώσιμη τράπεζα.
Για να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας, εάν μια τράπεζα κριθεί μη βιώσιμη τότε υποχρεωτικά θα οδηγείτο σε εκκαθάριση δηλαδή resolution και σίγουρα bail in με συμμετοχή των καταθετών.
Η Πειραιώς όμως σε καμία περίπτωση δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, είναι ξεκάθαρα βιώσιμη τράπεζα με βάση την εποπτική και νομική ερμηνεία και σίγουρα με την εμπορική.

5)Το ελληνικό κράτος για να μπορέσει να χορηγήσει κεφάλαια σε τράπεζα με καθεστώς state aid θα πρέπει να εμπλέκονται και οι μέτοχοι στην διαδικασία και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Πειραιώς με το Cocos που μετατρέπεται σε μετοχές.
Επειδή αυξάνονται οι μετοχές και μαζί αυξάνεται και το ποσοστό του δημοσίου το dilution των παλαιών μετόχων είναι δυσανάλογο μικρό σε σχέση με μια κλασσική αύξηση κεφαλαίου είναι σαν μη γενόμενο.

6)Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς δεν σχολιάζει τέτοια σενάρια και δεν φαίνεται να είναι θαυμαστής αυτών των προτάσεων προσφυγής σε κρατικά κεφάλαια.
Τι νόημα έχει ένα νέο πλάνο αναδιάρθρωσης αφού ήδη εκπονείται πλάνο αναδιάρθρωσης από το παρελθόν και συνεχίζει έως σήμερα;
Η διοίκηση της Πειραιώς εστιάζεται στην ιδιωτική λύση και στο ερώτημα που θέσαμε ως bankingnews τι έχετε να μας πείτε για τα σενάρια περί private equity fund η απάντηση είναι «ουδέν σχόλιο», το οποίο μεταφράζεται με πολλές ερμηνείες.
Η δική μας ερμηνεία είναι ότι υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση αλλά είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα.

7)Οι άλλες τράπεζες βλέπουν την λύση της προσφυγής της Πειραιώς στο κράτος πολύ ενδιαφέρουσα για τους εξής λόγους
Α)Η Πειραιώς θα βρει κεφάλαια εμπροσθοβαρώς και θα εκτονωθεί η πίεση στην χρηματιστηριακή αγορά.
Β)Η Πειραιώς έχει χρόνο για να βγει κεφάλαια έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019.
Όμως οι αγορές δεν έχουν υπομονή να περιμένουν έως το Καλοκαίρι του 2019, θέλουν οι εκκρεμότητες να κλείσουν άμεσα και εμπροσθοβαρώς.
Γ)Στην Πειραιώς και συνολικά στις τραπεζικές μετοχές θα εκτονωθούν οι χρηματιστηριακές πιέσεις οι μετοχές θα ανακάμψουν.
Σε βάθος χρόνου χωρίς καμία πίεση μπορεί η τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες και να αποπληρώσει τα 500 εκατ ευρώ.
Δ)Σε βάθος χρόνου και όποτε κριθεί σκόπιμο το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 58% - μετά την μετατροπή των cocos – θα μπορεί να πουλάει πακέτα μετοχών μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές ή σε funds.
Ε)Η Πειραιώς θα βγει τελείως από την ομάδα των αμφισβητούμενων κεφαλαιακά τραπεζών και θα είναι στο ίδιο ή καλύτερο επίπεδο από τις άλλες.
Στ)Θα επιτραπεί και σε άλλες τράπεζες είτε να αναζητήσουν από το κράτος κεφάλαια για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, είτε επειδή θα εκτονωθούν οι πιέσεις θα βρουν σε επόμενη φάση πιο εύκολα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές μέσω ομολόγων tier 2.

Συμπέρασμα

Άπαξ και η Πειραιώς εμπορικά, εποπτικά και νομικά είναι βιώσιμη άρα ασφαλής για τους πελάτες και καταθέτες, το να αντλήσει κεφάλαια από το κράτος αποτελεί εναλλακτική λύση που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται.
Η αναζήτηση κεφαλαίων από το κράτος δεν είναι κακή εξέλιξη είναι μια προσωρινή λύση έως ότου η τράπεζα αποκτήσει ξανά λογική πρόσβαση στις αγορές.

Υποσημείωση

Το bankingnews το 2015 είχε προτείνει – τότε όλοι μας χαρακτήριζαν ακραίους κερδοσκόπους, σορτάκιδες και άλλα – ότι οι τράπεζες έπρεπε να είχαν κρατικοποιηθεί να είχαν πάρει 25 δισεκ. και όχι 13,8 δισεκ. κεφάλαια.
Εάν αυτό είχε συμβεί το 2015 οι ελληνικές τράπεζες σήμερα θα είχαν συντελεστή NPEs κάτω από 10% όχι 47%.
Η εξυγίανση θα είχε ολοκληρωθεί.

Πρώτη ενημέρωση 23:12 -10 Οκτωβρίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης