Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Lagarde: Εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι βλάπτουν την ανάπτυξη

tags :
Μήνυμα Lagarde: Εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι βλάπτουν την ανάπτυξη
Γενικά οι μετοχές στις ΗΠΑ και συνολικά στις αγορές ήταν εξαιρετικά υψηλές υποστήριξε η Lagarde
Σαφή προειδοποίηση έστειλε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde υποστηρίζοντας πως οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι μπορούν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η Lagarde κάλεσε τα κράτη, και προφανώς τις ΗΠΑ και την Κίνα, να αποκλιμακώσουν την ένταση στις εμπορικές τους σχέσεις και να συνεργαστούν προκειμένου να καθορίσουν και όχι να εγκαταλείψουν τους διεθνείς κανόνες σχετικά με το εμπόριο.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα κινηθούμε προς κάποια κατεύθυνση ενός εμπορικού πολέμου ή ενός νομισματικού πολέμου.
Θα είναι επιζήμιο και για τις δύο πλευρές.
Και προφανώς θα υπάρξουν και πολλά αθώα θύματα» είπε η Lagarde κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Αναφερόμενη στην πτώση του yuan, του νομίσματος της Κίνας, η Lagarde είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη δύναμη του δολαρίου, επισημαίνοντας πάντως πως δεν υποτιμήθηκε τόσο πολύ σε σχέση με ένα ευρύτερο καλάθι νομισμάτων.
«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κράτη, ανάμεσα τους και την Κίνα, να αφήνουν ελεύθερη τη διακύμανση των νομισμάτων τους» υποστήριξε η Lagarde.
Σημειώνεται πως το yuan έχασε το 8% την αξίας μεταξύ της περιόδου Μαρτίου – Αυγούστου του 2018, αν και στη συνέχεια ανέκαμψε, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να κατηγορεί την Κίνα ότι σκόπιμα χειραγωγεί το νόμισμα της προκειμένου να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα.
Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε κατηγορηματικά το Πεκίνο
«Στηρίξαμε την κίνηση της Κίνας προς την ευελιξία του νομίσματος της» είπε η Lagarde, αναφέροντας πως το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις κινεζικές Αρχές να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση..
Ερωτηθείσα για την πορεία της αγοράς στις ΗΠΑ μετά τις απώλειες της τάξης του 3% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Lagarde αρνήθηκε να σχολιάσει, υποστηρίζοντας πάντως πως οι μετοχές στις ΗΠΑ αλλά και συνολικότερα «ήταν γενικά εξαιρετικά υψηλές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης