Βρήκε (;) τους 80 βουλευτές ο Zaev για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών - Διαψεύδει το VMRO - DPNE - Την άλλη εβδομάδα ξεκαθαρίζει το τοπίο

Βρήκε (;) τους 80 βουλευτές ο Zaev για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών - Διαψεύδει το VMRO - DPNE - Την άλλη εβδομάδα ξεκαθαρίζει το τοπίο
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι 11 βουλευτές του VMRO προσχώρησαν στη γραμμή υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Σενάρια επί σεναρίων για το κατά πόσο η κυβέρνηση του Zoran Zaev έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ή όχι την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών προκειμένου να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατ’επέκταση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, διακινούνται τα τελευταία 24ωρα.
Αν και χθες αναφερόταν πως ο Zaev αναζητούσε μόλις 4 βουλευτές από την αντιπολίτευση για να φτάσει στον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να περάσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι ALSAT-M μετέδωσε ότι 11 βουλευτές του VMRO – DPNE, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσχώρησαν στη γραμμή της κυβέρνησης Zaev και τάσσονται υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης, γεγονός που άλλωστε αποτρέπει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Ωστόσο, την πληροφορία αυτή διέψευσε το VMRO –DPNE, υπογραμμίζοντας πως είναι «αδύνατο οποιοσδήποτε από τους βουλευτές του VMRO – DPNE να ψηφίσει ενάντια στη βούληση και στην επιθυμία των πολιτών της Μακεδονίας όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου».
«Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι βουλευτές μας πρέπει να σεβαστούν τη βούληση των πολιτών και ότι η θέση του κόμματος μας απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του VMRO – DPNE, Dimce Arsovski.
Πάντως, η φημολογία και η σεναριολογία για βουλευτές της αντιπολίτευσης που πέρασαν στην κυβερνητική γραμμή δίνουν και παίρνουν, με το VMRO – DPNE να κατηγορεί την κυβέρνηση για εκβιασμούς και απειλές και με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «εξαγορά βουλευτών» ή και για απαλλαγή όσων κατηγορούνται με σκάνδαλα υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφίσουν υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης και άρα της Συμφωνίας των Πρεσπών..
Όλα αναμένεται να ξακαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα.
Την Δευτέρα (15/10) ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος και μετά την ολοκλήρωσή της συζήτησης - η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες - θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία.
Πληροφορίες που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων, "ALSAT-M" αναφέρουν ότι ο Zaev εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά μέχρι στιγμής.
Από την μεριά του, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, C. Micocki, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του συντάγματος.
Ο ίδιος ο Zaev κάλεσε γι' ακόμα μία φορά το VMRO-DPMNE, εάν πράγματι τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να συνεισφέρει στην λήψη απόφασης από το Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της τροποποίησης του συντάγματος.
Για να προχωρήσει η κυβέρνηση Zaev στην αναθεώρηση του συντάγματος, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή - ήτοι 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της FYROM - την οποία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν διαθέτει.
Υπέρ της αλλαγής του συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές του Σώματος και 52 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Zaev.
Για να φτάσει τον «πολυπόθητο» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση του Zaev χρειάζεται τη συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες. Μέχρι στιγμής, κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει ταχθεί, δημόσια τουλάχιστον, υπέρ της αλλαγής του συντάγματος της χώρας.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS