Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αδιάφορα τα ασιατικά funds για τα ελληνικά ομόλογα λόγω junk bond – Το ΔΝΤ δεν θέλει ακύρωση αλλά δέχεται μετάθεση για τις συντάξεις

Αδιάφορα τα ασιατικά funds για τα ελληνικά ομόλογα λόγω junk bond – Το ΔΝΤ δεν θέλει ακύρωση αλλά δέχεται μετάθεση για τις συντάξεις
Το ΔΝΤ δεν θέλει ακύρωση αλλά δέχεται μετάθεση για τις συντάξεις
Εξελίξεις σε δύο μέτωπα φαίνεται να προκύπτουν με βάση τα σχέδια της Ελλάδος να βρει νέα κεφάλαια και ταυτόχρονα στο επίμαχο θέμα των συντάξεων και το ΔΝΤ αρχίζει να διαφοροποιείται.
Ως προς το road show του Ε. Τσακαλώτου του έλληνα υπουργού οικονομικών σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Οκτωβρίου το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το ενδιαφέρον των ασιατών επενδυτών για junk bond είναι σχεδόν αδιάφορο.
Εκ του καταστατικού τους τα περισσότερα ασιατικά fund δεν μπορούν να επενδύσουν σε αγορές όπου βαθμολογούνται ως junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ-
Γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι το ενδιαφέρον των ασιατών για την Ελλάδα είναι υπερβολικά περιορισμένο.
Ωστόσο οι παρουσιάσεις της Ελλάδος σε ασιάτες επενδυτές έχουν ενδιαφέρον ως προς το σκέλος των επαφών ώστε να ενημερωθούν για τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία.
Deal μεταξύ Ελλάδος και Κίνας μπορεί να υπάρξει στα ελληνικά ομόλογα μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω αρχικά της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές σε συνδυασμό με την κρίση στην Ιταλία και εσωτερικούς λόγους, το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 4,50%.
Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές γιατί τα επιτόκια είναι απαγορευτικά και κατ΄ ουσία δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Το ΔΝΤ δεν θέλει ακύρωση αλλά δέχεται μετάθεση για τις συντάξεις  

Το Eurogroup έχει προϊδεάσει ότι μπορεί να αποδεχθεί την πλήρη κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.
Το προσεχές διάστημα προφανώς η θέση των ευρωπαίων θα αποσαφηνιστεί.
Το ΔΝΤ όμως είχε εμφανιστεί με διαφορετική θέση τονίζοντας ότι οι μειώσεις των συντάξεων πρέπει να προχωρήσουν.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το ΔΝΤ φαίνεται να δέχεται δύο εναλλακτικά σενάρια οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές απόλυτες θέσεις του.
Το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα αποδεχθεί να μετατεθεί ο χρόνος μείωσης των συντάξεων χωρίς να είναι σαφές εάν θα είναι σε 6μηνη ή 12μηνη βάση ή θα ζητήσει μείωση του αρχικού ποσοστού μείωσης.
Πάντως και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καθίσταται πιο ελαστικό ως προς το ζήτημα των συντάξεων.
Με όρους αγοράς έτσι όπως έχει εξελιχθεί το όλο ζήτημα των συντάξεων έχει αφομοιωθεί στις αποτιμήσεις και θεωρείται σχεδόν αδιάφορο θέμα.
Στην συνάντηση που θα έχει ο Τσακαλώτος ο έλληνας ΥΠΟΙΚ με την Ch. Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου στην ΝΑ Ασία το ζήτημα των συντάξεων θα εξεταστεί εκ νέου.
Μπορεί το Eurogroup...να έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το ΔΝΤ και η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών να μην είναι η καλύτερη αλλά ο ρόλος του ΔΝΤ στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να είναι σημαντικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης