Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ξένοι στην ίδια χώρα δημόσια διοίκηση και ασφαλιστικές εταιρίες

tags :
Ξένοι στην ίδια χώρα δημόσια διοίκηση και ασφαλιστικές εταιρίες
Οι θεομηνίες έρχονται και παρέρχονται, αλλά το Κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχουν βρει ένα κοινό σημείο συνεργασίας για να περιορίζουν σε σύντομο χρόνο τις καταστρεπτικές συνέπειες
Οι Κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές εταιρίες ζούνε σαν ξένοι στην... ίδια χώρα.
Αποφεύγουν να συνεργαστούν με το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης για δύο λόγους:
α) Δεν έχουν γνώση των δυνατοτήτων που έχει ο ασφαλιστικός κλάδος να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
β) Θέλουν να αποφύγουν επιθέσεις από την αντιπολίτευση, με την κατηγορία ότι επιδιώκουν να καταργήσουν την κοινωνική ασφάλιση.
Τα παραπάνω ενδεχομένως να συμβαίνουν και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ακόμη χειρότερα.
Έτσι, θα αργήσουμε να φθάσουμε στον 21ο αιώνα.
Βεβαίως, πρώτο μέλημα του Κράτους, με τα μέσα που διαθέτει, πρέπει να είναι η διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τη βιαιότητα των φυσικών φαινομένων (πυρκαγιές, βροχές, κατολισθήσεις, σεισμοί κ.λπ.) και να τους εξασφαλίσει προσωρινή στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η συνεργασία των Κράτους με τις ασφαλιστικές εταιρίες αρχίζει μετά την παραπάνω φάση και συνίσταται στην αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών (σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα, σχολεία, καλλιέργειες κ.λπ.).
Σε πολλές χώρες της Μεσογείου, με τη συνεργασία Κράτους και ασφαλιστικών εταιριών η αποκατάσταση των σοβαρών υλικών ζημιών που προξένησε ο καταστροφικός κίνδυνος γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να επιβαρύνεται σημαντικά ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το κόστος καλύπτεται από έναν «κουμπαρά», που έχει δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου από ένα πολύ χαμηλό ασφάλιστρο, που θα συμφωνήσουν από κοινού Κράτος και ασφαλιστές.
Παραδείγματα με παραλλαγές υπάρχουν πολλά στη Μεσόγειο, από τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν τα καλύτερα στοιχεία από την ελληνική νομοθεσία.
Υπογραμμίζουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συμβούλου σχετικά με το είδος και την έκταση των προληπτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται σε διάφορες περιοχές.
Στην περίπτωση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τη Μαγούλα της περιοχής των Μεγάρων στις 15 Νοεμβρίου 2017 είχαμε 24 νεκρούς.
Πριν από την παραπάνω καταστροφή είχαμε μία θεομηνία στους νομούς της Μεσσηνίας και της Λακωνίας με αποτέλεσμα το θάνατο 5 ατόμων και εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Φέτος, οι πύρινες καταιγίδες στο Μάτι, τη Νέα Μάκρη, το Νέο Βουτζά και την Κινέττα προκάλεσαν το θάνατο σε 99 άτομα και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία, αυτοκίνητα κ.λπ.
Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν. Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν.
Η ανθρώπινη ζωή όμως είναι ανεκτίμητη και δυστυχώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί με καμία δύναμη.

Παναγιώτης Δρακάτος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης