Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες μετά το sell off στη Wall Street - Υποχωρούν οι πιέσεις στα ομόλογα ΗΠΑ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

tags :
Ήπιες απώλειες μετά το sell off στη Wall Street - Υποχωρούν οι πιέσεις στα ομόλογα ΗΠΑ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, μετριάζοντας τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Με ήπιες απώλειες άνοιξαν σήμερα (11/10/2018) οι δείκτες της Wall Street, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν μια αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη, μετριάζοντας τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,5% στις 25.483 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,5% στις 2.771 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα, στις 7.395 μονάδες.


Ειδικότερα, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Αυγούστου.
Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI σημείωσε αύξηση 2,2%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI και του δομικού CPI κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο.
Η Wall Street βρέθηκε χθες σε… ελεύθερη πτώση, με τον Dow Jones να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018 και τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας να... ισοπεδώνονται.
Ο S&P 500, ο δείκτης – βαρόμετρο τόσο της Wall Street όσο και της αμερικανικής βιομηχανίας, υποχώρησε κατά 3,29%.
Ο δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ βρέθηκε χαμηλότερα από δύο επίπεδα αντίστασης: τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών και τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών.
Παράλληλα εμφάνισε τις υψηλότερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Amazon σημείωσε βουτιά 6,2%, της Netflix κατέρρευσε με απώλειες 8,2%, ενώ αυτές των Facebook και Apple κινήθηκαν κατά 4% χαμηλότερα.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον Dow Jones, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,15%, χάνοντας και το ψυχολογικό στήριγμα των 26.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq δέχθηκε – όπως ήταν φυσικό- τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 4,08%.
Η βουτιά στη Wall Street προκάλεσε και την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική σε βάρος της Fed, αποκαλώντας την «τρελή» για την επιμονή της στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο ίδιος σχολίασε και το sell off που σημειώθηκε στη Wall Street, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία διόρθωση την οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό».
Ο Trump επανήλθε σήμερα με νέα επικριτικά σχόλια για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά επιθετική» στις πολιτικές της και ότι «κάνει ένα μεγάλο λάθος» με τα επιτόκια.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια απροσδόκητη αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αν και παρέμειναν κοντά στα χαμηλά 49 ετών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 την εβδομάδα έως την 6η Οκτωβρίου 2018, στις 214.000.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης