Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μειώνεται το ρίσκο για τις γερμανικές τράπεζες παροχής ναυτιλιακών δανείων

Moody's: Μειώνεται το ρίσκο για τις γερμανικές τράπεζες παροχής ναυτιλιακών δανείων
Βελτίωση στις γερμανικές τράπεζες παροχής ναυτιλιακών δανείων διαπιστώνει η Moody's
Ο προβληματικός κλάδος των γερμανικών τραπεζών παροχής ναυτιλιακών δανείων παρουσιάζει βελτίωση, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι γερμανικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τη συνολική τους έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, μέσω αναδιάρθρωσης, πώλησης δανείων και τιτλοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, η χρηματοδότηση ναυτιλιακών έχει μετατοπιστεί «προς τα ανατολικά», με ασιατικές τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης να αντικαθιστούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνεται.
Η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών ως ποσοστό του δείκτη Tier 1, μειώθηκε στο 60% περίπου στο τέλος του 2017, από 100% το 2015.
Έως και τον Ιούνιο 2018, το συνολικό ποσό των προβληματικών ναυτιλιακών δανείων υποχώρησε στα 39 δισ. ευρώ, από 81 δισ. το 2015.
Οι DVB Bank και Norddeutsche Landesbank παρουσιάζουν την υψηλότερη έκθεση, με τη μόχλευση του ποσού ως προς τα κεφάλαια του δείκτη Tier 1 να φθάνει το 9,8x και 1,9x, αντίστοιχα.
Βέβαια, συνολικά, η ποιότητα του ενεργητικού του πλοίου παραμένει κακή.
Η Moody's εκτιμά ότι ο συνολικός λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ως προς το σύνολο των ακαθάριστων δανείων για τις γερμανικές τράπεζες χρηματοδότησης ναυτιλιακών εταιρειών, διαμορφωνόταν στο 40% στα τέλη του 2017, από 48% το 2017 και 44% το 2015.
«Τα ασιατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντείνουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν το συνολικό ύψος δανεισμού πλοίων τους σε 200 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, από 300+ δισ. το 2012, μια πτώση που οφείλεται κυρίως στην απομόχλευση των γερμανικών τραπεζών», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε: Moody's: «Αγκάθι» για τις γερμανικές τράπεζες τα δάνεια σε ναυτιλιακές - Το 37% είναι προβληματικά

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης