Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 2 μηνών ο χρυσός - Άλμα 2,9% στα 1.227,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό άνω των 2 μηνών ο χρυσός - Άλμα 2,9% στα 1.227,60 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 2,9% ή 34,20 δολ. στα 1.227,60 δολ. ανά ουγγιά
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (11/10/2018) ο χρυσός, ανερχόμενος σε υψηλά άνω των δύο μηνών, καθώς το sell off στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Η Wall Street κατέγραψε χθες «ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018 και τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας να ισοπεδώνονται.
Οι αμερικανικοί δείκτες υποχωρούν εκ νέου σήμερα, σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο προσέφεραν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν μια αύξηση των τιμών μικρότερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Αυγούστου.
Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI σημείωσε αύξηση 2,2%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI και του δομικού CPI κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, προσφέροντας περαιτέρω ώθηση στον χρυσό.
Εξάλλου, η χθεσινή βουτιά στη Wall Street οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να ασκήσει για μία ακόμη φορά κριτική σε βάρος της Fed, αποκαλώντας την «τρελή» για την επιμονή της στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο ίδιος σχολίασε και το sell off που σημειώθηκε στη Wall Street, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία διόρθωση την οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό».
Ο Trump επανήλθε σήμερα με νέα επικριτικά σχόλια για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά επιθετική» στις πολιτικές της και ότι «κάνει ένα μεγάλο λάθος» με τα επιτόκια.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 2,9% ή 34,20 δολ. στα 1.227,60 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου 2018, σύμφωνα με δεδομένα της FactSet.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,4% στις 95,1 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,159 δολ.
«Με τις αγορές να υποχωρούν, ο κόσμος αυξάνει την κατανομή του προς τον χρυσό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της U.S. Global Investors, Michael Matousek.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει απολέσει περισσότερο από το 13% της αξίας του, εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια κατά το τρέχον έτος, και οι επενδυτές αναμένουν μία ακόμα άνοδο μέχρι το τέλος του 2018.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης