Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde, Τhomsen υπαναχωρούν για τις συντάξεις - «Ζήτημα Ελλάδας - ΕΕ ο δημοσιονομικός χώρος, να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας»

Lagarde, Τhomsen υπαναχωρούν για τις συντάξεις - «Ζήτημα Ελλάδας - ΕΕ ο δημοσιονομικός χώρος, να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας»
Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα τη λάβει το Βερολίνο
(upd) Υπαναχωρεί το ΔΝΤ από τη σκληρή του στάση για τις συντάξεις, παραπέμποντας το ζήτημα της ακύρωσης των περικοπών στους Ευρωπαίους όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Christine Lagarde και τον Poul Thomsen στο Μπαλί.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός ενημέρωσε τους δύο αξιαμωτούχους του Ταμείου για τις θέσεις της ελληνικές πλευράς, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.
Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, Lagarde και Thomsen επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα τη λάβει το Βερολίνο.

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ κ. Πολ Τόμσεν στις 9 π.μ. (τ.ώ.)  και στη συνέχεια με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στις 15.00 (τ.ώ.).

Και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τις ατσάλινες θέσεις του ΔΝΤ για τη μείωση των συντάξεων θα επιχειρήσει να λυγίσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει πρώτα με την Κριστίν Λαγκάρντ και εν συνεχεία με το δεξί της χέρι στην Ευρώπη και διευθυντή, Πολ Τόμσεν.
Στην επικεφαλής του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει παράλληλα το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα δάνεια που λήγουν το 2019 και ανέρχονται σε 2,05 δισ. ευρώ.
Πέρα από τις ανάσες που θα δοθούν στους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει ηπιότερη τη ρητορική του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Προσώρας τα μηνύματα που έρχονται από το μακρινό Μπαλί είναι θετικά.
Το ΔΝΤ φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του αναφορικά με την εφαρμογή του επώδυνου μέτρου της περικοπής των συντάξεων από το 2019, δίνοντας στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όχι όμως και να την εξαφανίσει από τον χάρτη.
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για αναβολή του μέτρου, με τη δαμόκλειο σπάθη να παραμένει όμως πάνω από τις συντάξεις, έστω και σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού κόφτη, ώστε να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στην έκθεση του Ταμείου (fiscal monitor) με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, μολονότι δεν υπάρχει άμεση αναφορά στις συντάξεις, εντούτοις εκφράζεται η άποψη ότι ο στόχος για το πλεόνασμα επιτυγχάνεται οριακά.
Η Αθήνα ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μια τέτοια λύση για τις συντάξεις, ίσως και για το αφορολόγητο που θα πρέπει να «ψαλιδιστεί» περαιτέρω από το 2020, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη μιας θετικής υπογραφής από το ΔΝΤ για τις συντάξεις∙ όχι ότι χρειάζεται ειδική άδεια από το Ταμείο για να μην τις περικόψει, αλλά για να μπορέσει να δανείζεται φτηνά από τις αγορές.
Δίχως ένα θετικό σχόλιο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη μέχρι οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να φτάσουν σε επίπεδα βιώσιμου δανεισμού. Χθες, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έφτασε πάνω από το 4,5%.
Το μπρα ντε φερ του Ευκλείδη Τσκακαλώτου με το ισχυρό δίδυμο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ - Πολ Τόμσεν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Θεωρείται βέβαιο, ιδιαίτερα για το τελευταίο στέλεχος, ότι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκφράσουν ξανά την αντίθεσή τους στη ζητούμενη ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο των εργασιακών (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακύρωση υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου).
Χθες πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε δημοσίως τα λάθη που έκανε ο διεθνής οργανισμός στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από το επενδυτικό ταξίδι Τσακαλώτου σε Σιγκαπούρη και Χονγκ-Κονγκ, δεν είναι ακριβώς αυτά που θα ήθελε η ελληνική πλευρά.
Οι αναταράξεις στα ιταλικά ομόλογα, επηρεάζοντας δυσμενώς και το αξιόχρεο της Ελλάδας, κάνουν τους Ασιάτες επενδυτές διστακτικούς σε αυτή τη φάση.
Ενδεχομένως το ενδιαφέρον να γίνει πιο έντονο όταν υπάρξουν αλλαγές στην επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας που θα βάλουν τους τίτλους στα μόνιτορ των ασιατικών αγορών.

Τι ανέφερε στις 11 Οκτωβρίου 2018 το www.bankingnews.gr

Το ΔΝΤ δεν θέλει ακύρωση αλλά δέχεται μετάθεση για τις συντάξεις  

Το Eurogroup έχει προϊδεάσει ότι μπορεί να αποδεχθεί την πλήρη κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.
Το προσεχές διάστημα προφανώς η θέση των ευρωπαίων θα αποσαφηνιστεί.
Το ΔΝΤ όμως είχε εμφανιστεί με διαφορετική θέση τονίζοντας ότι οι μειώσεις των συντάξεων πρέπει να προχωρήσουν.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το ΔΝΤ φαίνεται να δέχεται δύο εναλλακτικά σενάρια οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές απόλυτες θέσεις του.
Το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα αποδεχθεί να μετατεθεί ο χρόνος μείωσης των συντάξεων χωρίς να είναι σαφές εάν θα είναι σε 6μηνη ή 12μηνη βάση ή θα ζητήσει μείωση του αρχικού ποσοστού μείωσης.
Πάντως και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καθίσταται πιο ελαστικό ως προς το ζήτημα των συντάξεων.
Με όρους αγοράς έτσι όπως έχει εξελιχθεί το όλο ζήτημα των συντάξεων έχει αφομοιωθεί στις αποτιμήσεις και θεωρείται σχεδόν αδιάφορο θέμα.
Στην συνάντηση που θα έχει ο Τσακαλώτος ο έλληνας ΥΠΟΙΚ με την Ch. Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου στην ΝΑ Ασία το ζήτημα των συντάξεων θα εξεταστεί εκ νέου.
Μπορεί το Eurogroup...να έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το ΔΝΤ και η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών να μην είναι η καλύτερη αλλά ο ρόλος του ΔΝΤ στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να είναι σημαντικός.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης