Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με μία πανδημία απειλών κυβερνοκατασκοπείας, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

tags :
Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με μία πανδημία απειλών κυβερνοκατασκοπείας, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κ. Nilsen δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία "πανδημία" απειλών από κατασκόπους στον κυβερνοχώρο,
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κ. Nilsen δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία "πανδημία" απειλών από κατασκόπους στον κυβερνοχώρο, αλλά κι από χάκερς σε ολόκληρο τον κόσμο επαναλαμβάνοντας μία προειδοποίηση που είχε κάνει προηγούμενα, μεταδίδει το ABC News.
Η "ιογενής εξάπλωση" επικίνδυνου λογισμικού έχει προκαλέσει “ένα παγκόσμιο ξέσπασμα κυβερνοεπιθέσεων, αλλά κι αδυναμιών στον κυβερνοχώρο,” επεσήμανε η ίδια, στην διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της ενώπιον μιας επιτροπής στην Γερουσία.
Όπως τόνισε, η υπηρεσία της κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσει (ηλεκτρονικά) την διεξαγωγή των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο από ξένες επεμβάσεις.
"Καθώς απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες για την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών κυριαρχεί στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών, η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016. Επρόκειτο για μία άμεση επίθεση στην δημοκρατία μας.
Δεν πρέπει, δεν μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε παρόμοιες επιθέσεις ή δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν πάλι" είπε.
Για την 6η Νοεμβρίου, ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη "αισθητήρων ασφάλειας" στα συστήματα του υπουργείο και σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ έχει καλυφθεί ποσοστό 90% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την Nilsen.
"Την ημέρα των εκλογών θα βρισκόμαστε έξω και σε πλήρη διάταξη, ενώ έχουμε οργανώσει μία ψηφιακή παναμερικανική ‘αίθουσα διαχείρισης κρίσης,’ προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας", πρόσθεσε η ίδια.
Στο μεταξύ, μέλη του Κογκρέσου έχουν επεξεργαστεί ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του απόστρατου υποστράτηγου M. Flynn την περίοδο που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο D. Trump και τουλάχιστον ενός ατόμου που σχετίζονταν με τον Ρεπουμπλικάνο P. Smith.
Ο Σμιθ, προσπάθησε μυστικά να αποσπάσει χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, για τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχαν υποκλαπεί από Ρώσους χάκερς, όπως δήλωσαν πηγές στο ABC News.
Τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τους κληρονόμους του Σμιθ που απεβίωσε τον Μάιο του 2017 σε μέλη της ομάδας έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα R. Muller, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Ένσινγκ, δικηγόρο των κληρονόμων του Smith.
Ο ειδικός ερευνητής, μετά από ενάμισι και πλέον χρόνο από τον θάνατο του Σμιθ, προσπαθεί να εντοπίσει τα 30.000 και πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία υπεκλάπησαν από τον ηλεκτρονικό διαμετακομιστή της Κλίντον κι αποτελούν ένα ενεργό τμήμα της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Πριν από τον θάνατό του, ο Smith είχε δηλώσει στην εφημερίδα WSJ ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, είχαν εντοπίσει πέντε ομάδες αποτελούμενες από χάκερς, που ισχυρίζονταν ότι είχαν ηλεκτρονικά μηνύματα της Clinton.
Μεταξύ αυτών και δύο ομάδες, για τις οποίες ο Smith πίστευε ότι είχαν συσταθεί από Ρώσους.
Ωστόσο, στο τέλος, δεν εντοπίστηκε τίποτα το συγκεκριμένο από την επιχείρηση αυτή.
Μία ερώτηση ουσιαστικού ενδιαφέροντος είναι το αν και σε ποια έκταση, στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Trump ή ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος γνώριζαν για την προσπάθεια του Smith κι αν επίσης τον βοήθησαν.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν έγγραφα που χρησιμοποιούσε ο Smith ζητώντας βοήθεια για την έρευνά του κι έχουν περιγραφεί από το δημοσίευμα της WSJ.
Παράλληλα, ο M. Teit, που θεωρείται ότι είχε γίνει ένας πιθανός στόχος στρατολόγησης από τον Smith ισχυρίζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος σχέσης με στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου και του Flynn.
Ο Σμιθ είχε δηλώσει στην WSJ ότι γνώριζε τον Φλιν, χωρίς ωστόσο να ισχυριστεί ποτέ ότι ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε κάποια εμπλοκή.
Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Φλιν και του ανθρώπου που σχετίζονταν με την έρευνα του Σμιθ δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Ωστόσο, μία πηγή κοντά στο Flynn, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του, στην έρευνα του Smith.
Η WSJ έχει αναφέρει επίσης, ότι ο Smith συναντήθηκε με τον Flynn το 2015 μόλις ο Φλιν είχε αφήσει την διεύθυνση της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης