Βραζιλία: Bolsonaro και Haddad, δύο πολιτικοί που απεχθάνονται οι Βραζιλιάνοι

Βραζιλία: Bolsonaro και Haddad, δύο πολιτικοί που απεχθάνονται οι Βραζιλιάνοι
Τους χωρίζουν τα πάντα, όμως έχουν ένα κοινό σημείο, Bolsonaro και  Haddad, υποψήφιοι για την προεδρία της Βραζιλίας, είναι οι πολιτικοί που απορρίπτουν περισσότερο οι ψηφοφόροι
Τους χωρίζουν τα πάντα, όμως έχουν ένα κοινό σημείο: ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζ. Bolsonaro και ο αριστερός F. Haddad, υποψήφιοι για την προεδρία της Βραζιλίας, είναι οι πολιτικοί που απορρίπτουν περισσότερο οι ψηφοφόροι.
Δεν είναι όμως για τους ίδιους λόγους.
Ο πρώτος, νοσταλγός της στρατιωτικής χούντας προκαλεί την αποστροφή των δημοκρατών, ενώ ο δεύτερος φέρει τη βαριά κληρονομιά της διακυβέρνησης Λούλα και προκαλεί την αντίδραση των Βραζιλιάνων που έχουν αγανακτήσει από τη διαφθορά.
Ο Bolsonaro έχει στρέψει εναντίον του ολόκληρες ομάδες της κοινωνίας της Βραζιλίας, οι οποίες δεν θα τον ψηφίσουν ποτέ.
Οι μαύροι;
«Δεν κάνουν τίποτα!», έχει δηλώσει.
Οι ομοφυλόφιλοι;
«Θα προτιμούσα ο γιος μου να σκοτωθεί σε δυστύχημα παρά να τον δω με έναν μυστακοφόρο».
Οι γυναίκες; Θα πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες εξαιτίας της άδειας μητρότητας.
Μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία στις 7 Οκτωβρίου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας για να φωνάζουν «Όχι εκείνον» εναντίον του Bolsonaro.
Στο Facebook έχουν δημιουργηθεί ομάδες «αντι-μπολσονάρου» και καταγγέλλουν τη φασιστική ρητορική του υποψηφίου.
«Η πίστη μου δεν μου επιτρέπει να στηρίξω τα βασανιστήρια, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», έγραψε ένας καθολικός.
Το κλίμα που ενδέχεται να επικρατήσει στη Βραζιλία μετά τις εκλογές είναι αυτό που τρομάζει πολλούς Βραζιλιάνους.
Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν τον πρώτο γύρο, το 43% με 44% των ψηφοφόρων απέκλειαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τον Bolsonaro.
Όμως αντίστοιχο ποσοστό, από 36% ως 40%, «απέκλειε κάθε ενδεχόμενο» να ψηφίσει τον Φ. Haddad.
Ο κληρονόμος του Lula είναι στόχος του μίσους που προκαλεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια και έναν μήνα φυλάκιση για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνοι δεν θέλουν να δουν ξανά το Κόμμα των Εργαζομένων, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2003 ως το 2016, να αναλαμβάνει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας.
«Όταν ανέλαβαν την εξουσία μιλούσαν για αλλαγή, για τιμιότητα, όμως ήταν πιο διεφθαρμένοι από τους άλλους», καταγγέλλει ο C.A. Neves.
«Στην αρχή ο Lula ξεκίνησε καλά, όμως στη συνέχεια εξαπάτησε τους πολίτες», δηλώνει από την πλευρά του ο Ρονάλντο, ένας τραπεζίτης.
Για να εξηγηθεί αυτή η στάση «πρέπει να επιστρέψουμε στο 2005 και το σκάνδαλο “mensalao””, ένα δίκτυο εξαγοράς ψήφων στο κοινοβούλιο προκειμένου να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις του :ούλα, εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Μάρκος Νόμπρε του πανεπιστημίου Campinas de Brasilia.
Παρά το σκάνδαλο αυτό ο Lula επανεξελέγη με ευκολία το 2006. «Του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία. Όταν εμφανίστηκε στη δημοσιότητα το 2014 η επιχείρηση “Lava jato” (πλυντήριο αυτοκινήτων) ήταν προφανές ότι το Κόμμα των Εργαζομένων δεν είχε αλλάξει τακτική», προσθέτει ο Νόμπρε.
Έπειτα από μια γιγάντια επιχείρηση απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά και τελικά καταδικάστηκαν δεκάδες πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Lula.
Προκειμένου να περιορίσει το ποσοστό αποδοκιμασίας του ο Χαντάντ εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει αποστάσεις από τον Lula.
Το Κόμμα των Εργαζομένων ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει να τον επισκεφθεί στη φυλακή της Κουριτίμπα όπου εκτίει την ποινή του πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS