Τουρκία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την απελευθέρωση του πάστορα Brunson – Παρακολουθούν οι ΗΠΑ

Τουρκία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την απελευθέρωση του πάστορα Brunson – Παρακολουθούν οι  ΗΠΑ
Κρίσιμη ημέρα για την εξέλιξη της υπόθεσης του πάστορα Brunson και για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την εξέλιξη της υπόθεσης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson που κρατείται στην Τουρκία και κατ’επέκταση για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Σήμερα Παρασκευή 12/10 είναι προγραμματισμένη η ακροαματική διαδικασία του πάστορα σε τακτικό δικαστήριο, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αφεθεί ελεύθερος.
Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως η απελευθέρωση του πάστορα θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.
Ωστόσο, για τη σημερινή διαδικασία υπάρχει αισιοδοξία ότι τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν.
Εάν δεν συμβεί αυτοί, πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι έντονη η αντίδραση των ΗΠΑ ενώ δεν αποκλείεται ένας ακόμα γύρος «χτυπημάτων» στην τουρκική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι στον πάστορα Brunson επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία».
Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.
Εάν κριθεί ένοχος, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.
Σημειώνεται πως ο Trump έχει χαρακτηρίσει τον Brunson «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ' αυτόν, «όμηρος».
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό το τουρκικό δικαστήριο να αποφασίσει την απελευθέρωση του πάστορα, εξέλιξη που αναμφίβολα θα δώσει την πολυπόθητη πολιτική και οικονομική «ανάσα» στην οποία προσβλέπει και ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS