Αναστασιάδης: Δεν κάνουμε καμία υποχώρηση για το Κυπριακό – Μας ενδιαφέρει λειτουργική λύση

Αναστασιάδης: Δεν κάνουμε καμία υποχώρηση για το Κυπριακό – Μας ενδιαφέρει λειτουργική λύση
Η λύση πρέπει να δίνει διάρκεια στο κράτος και ασφάλεια στους πολίτες υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης
Την θέση ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση για το Κυπριακό διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η όποια λύση βρεθεί και δοθεί, θα πρέπει να είναι λειτουργική.
«Κάνουμε ό,τι πρέπει και πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως αν θα βρούμε λύση και θέλουμε πραγματικά και ενδιαφερόμαστε για λύση, η λύση πρέπει να είναι λειτουργική.
Πρέπει να δίδει διάρκεια στο κράτος, πρέπει να δίδει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια εις όλους τους πολίτες ανεξαίρετα» ανέφερε σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε δείπνο που παρέθεσε η ΟΕΒ, στη Λευκωσία.
Ερωτηθείς για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και αν αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αρθεί το αδιέξοδο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό εξαρτάται στο κατά πόσον θα υπάρξει «καλή πίστη από την άλλη πλευρά».
«Είναι από τον Απρίλη του 2010 που υπέβαλα γραπτό υπόμνημα προς το Εθνικό Συμβούλιο δια του οποίου εισηγούμουν ότι αν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική ομοσπονδία θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτείες και να κρατήσουμε εκείνες τις απαραίτητες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζουν τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα και βεβαίως και άλλες των εξουσιών οι οποίες ως εκ της ιδιότητας μας ως μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχουν» είπε ο κ.Αναστασιάδης.
Στην επισήμανση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως οι ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν απαντώνται μέσα από αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσον «θα πάψουμε να αξιώνουμε αυτό που έχουμε πετύχει μετά από τόσα χρόνια, δηλαδή να αναγνωρίζει ο ΓΓ (του ΟΗΕ) ότι απαιτείται η κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών».
«Τι σχέση έχει η εσωτερική δομή με το θέμα της ασφάλειας;
Δεν μιλούμε για δύο πτυχές, την εσωτερική και την διεθνή πτυχή;
Στη διεθνή πτυχή αλλοιώνεται η αξίωση ή η θέση μας όσον αφορά την απαίτηση η Κύπρος να απαλλαγεί από εξαρτήσεις;» διερωτήθηκε ο κ.Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι  η λύση του Κυπριακού είναι εκείνη που θα δώσει την ώθηση πραγματικά έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς και ανάπτυξης και προκοπής.
«Η σταθερότητα και η ειρήνη επέρχεται μέσα από την λύση του κυπριακού προβλήματος» είπε ο κ.Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη «και για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι λειτουργική».
Ο κ.Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος πρέπει να απεξαρτηθεί από τις οποιεσδήποτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και ιδιαίτερα τις απατήσεις της Τουρκίας για ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων όπως αυτή των Ευρωπαίων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS